Ramazan'ın Vazgeçilmezi Güllaç Nasıl Yapılır? İşte Manda Sütlü Özel Tarif
Ramazan sofralarının incisi güllaç, 30 yıllık ustanın sırlarıyla yeniden hayat buluyor! Manda sütünün lezzete kattığı fark ve püf noktalarıyla güllaç tarifini keşfedin. Osmanlı'dan günümüze uzanan bu eşsiz lezzeti sofralarınıza taşıyın.

Ramazan ayının vazgeçilmez tatlısı, Osmanlı mutfağının incisi güllaç, asırlardır iftar sofralarını taçlandırmaya devam ediyor. 30 yıllık deneyime sahip tatlı ustası Cemal Kılıç, bu eşsiz lezzetin hazırlanışındaki püf noktalarıyla sofralarınıza zarafet katıyor.
Ramazan'ın en sevilen tatlılarından güllaç, Osmanlı saray mutfağından günümüze miras kalan hafif ve enfes bir lezzet şöleni.
Oruç sonrası iftar sofralarında ferahlatıcı bir tatlı olarak tercih edilen güllacın kökeni, ilk yapıldığı dönemlerde içine eklenen gül suyuna dayanıyor.
"Güllü aş" olarak bilinen bu tatlı, zamanla günümüzdeki adını alarak sofralarımızın baş tacı oldu.
GÜLLAÇ USTASINDAN PÜF NOKTALARI
30 yıllık tatlı ustası Cemal Kılıç, güllaç yapımındaki en önemli sırları paylaştı.
LEZZETLİ GÜLLAÇ TARİFİ
Cemal Kılıç, enfes bir güllaç için şu adımları izlemenizi öneriyor:
"Hafif bir tatlı olduğu için malzemeleri özenle seçiyoruz. İlk olarak geniş bir kaba sütü döküyoruz. 30-40 dereceye ulaştığında şekeri ekliyoruz. 70 dereceye geldiğinde ocağı kapatıyoruz. Güllaç yaprağının ince olması ve sütle temas ettiğinde yırtılmaması gerekiyor. Güllaç yaprağı oldukça hassas bir yapıya sahip. 10 kişilik bir güllaç için 16 yaprak kullanıyoruz. 8 yaprağı alta, 8 yaprağı üste yerleştiriyoruz. İlk 8 yaprağı dizdikten sonra üzerine cevizi eşit şekilde serpiştiriyoruz. Alttaki yaprakların kurumaması için sekiz yapraktan sonra tekrar süt ekliyoruz. 10 kişilik bir tepsi için 3,5 litre süt kullanıyoruz. Sütün yarısını tepsiye döküp yufkaları ıslatarak diziyor, kalanını da aralarda ilave ediyoruz."
MANDA SÜTÜNÜN SIRRI
Manda sütünün güllacın lezzetini zirveye taşıdığını vurgulayan Kılıç, "Lezzetli bir güllaç için kaliteli bir süt kullanmak şart. Bizim kalitemizin sırrı manda sütünde saklı. Manda sütüyle güllacın lezzeti bambaşka bir boyuta ulaşıyor. Yüzde 50 manda, yüzde 50 inek sütü kullanıyoruz. Pancar şekeri tercih ediyoruz. Hiçbir katkı maddesi kullanmıyoruz. Cevizin üzerine 8 kat daha güllaç serdikten sonra kalan sütü de tamamına yediriyoruz. Sütün 70 derecede olması büyük önem taşıyor." dedi.
Muhabir : HABER MERKEZİNiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)