Prof. Dr. Fatma Çelik, süt tüketiminin sağlık üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Süt ve süt ürünlerinin kemik sağlığını desteklediğini belirten Çelik, aşırı tüketimin çocuklarda iştahsızlık, anemi ve kabızlık gibi sorunlara yol açabileceği konusunda uyardı.
Prof. Dr. Fatma Çelik, süt tüketimi ve insan sağlığına etkileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Çelik, sütün içerdiği yüksek kaliteli protein, elzem amino asitler ve mineraller ile çocukluktan yetişkinliğe kadar kemik gelişimine katkı sağladığını belirtti. Özellikle çocukluk ve ergenlik dönemlerinde kalsiyum açısından zengin süt ve süt ürünlerinin tüketilmesinin kemik sağlığı için önemine değindi.
Çeşitli hayvanlardan elde edilen sütün 10.000 yıldan uzun bir süredir beslenmede yer aldığını hatırlatan Prof. Dr. Çelik, anne sütünün bebekler için vazgeçilmez bir besin kaynağı olduğunun altını çizdi. Sütün iyi kaliteli protein içeriği sayesinde bitkisel proteinlerin eksikliklerini tamamladığını belirten Çelik, kalp sağlığı açısından ise doğru miktarlarda tüketildiğinde kardiyovasküler hastalıklarla ilişkili olmadığını söyledi. Ayrıca peynirin, tereyağına kıyasla LDL kolesterol seviyesini daha az yükselttiğini belirtti.
Ancak süt tüketiminde aşırıya kaçılmasının özellikle çocuklarda iştahsızlık, anemi ve kabızlık gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Çelik, “Her madde zehirdir; zehir olanla olmayanı ayırt eden şey dozdur” ifadesini kullandı. Çelik, ülkemizde yapılan araştırmalara göre, özellikle genç kızlar ve kadınların yeterli miktarda süt tüketmediğini de vurguladı.
Prof. Dr. Fatma Çelik, son olarak süt ve süt ürünlerinin düzenli ancak aşırıya kaçılmadan tüketilmesi gerektiğini hatırlatarak, kemik sağlığı, protein ihtiyacı ve kalp sağlığı açısından doğru miktarların önemine dikkat çekti.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)