Günümüzde artan yüz estetiği talepleriyle birlikte ortodontik tedaviler daha fazla tercih ediliyor. Şeffaf plaklar ve diş telleri, estetik ve sağlık odaklı çözümler sunarken, uzmanlar her iki yöntemin avantaj ve dezavantajlarına dikkat çekiyor.

Altınbaş Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Ramoğlu, ortodontik tedavi yöntemleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Şeffaf plaklar ve diş telleri arasındaki farkları değerlendiren Prof. Dr. Ramoğlu, doğru teşhis ve tedavi planlamasının tedavideki başarıyı belirleyen temel unsurlar olduğunun altını çizdi.
Gelişen teknolojiyle birlikte ortodontide daha estetik tedavi yöntemlerinin tercih edilmeye başlandığını ifade eden Ramoğlu, ‘‘Yüz estetiği kavramının önem kazanmasıyla, sadece dişlerinin sıralanma bozukluğu nedeniyle estetik problem yaşayan hastalar, doğal görünümlerini bozmadan sağlıklı ve estetik bir gülüşe sahip olmayı istiyor’’ dedi.
Şeffaf Plaklar: Estetik ve Kolay Kullanım
Metal braketlere alternatif olarak üretilen şeffaf plakların, görünmez yapısıyla estetik kaygıları olan hastalar için bir seçenek sunduğunu belirten Prof. Dr. Ramoğlu, şeffaf plakların ağız hijyenini kolaylaştırdığına dikkat çekti. “Sabit tedavilerde braketler nedeniyle diş temizliği daha zor hale gelebilir. Şeffaf plaklarla ise bu süreç daha pratiktir,” dedi.
Ancak Ramoğlu, şeffaf plak tedavisinin başarısının büyük ölçüde hastanın kontrolünde olduğunu vurguladı. Plakların günlük 20-22 saat kullanılmasının önemli olduğunu belirterek, “Kullanım süresine uyulmaması durumunda tedavi başarısız olabilir ve bu ek maliyetlere yol açabilir,” diye ekledi.
Diş Telleri: Daha Geniş Tedavi Yelpazesi
Sabit tedavi yöntemlerinin avantajlarına da değinen Ramoğlu, braketlerin diş hareketlerini daha keskin modifikasyonlarla yönlendirebilme kapasitesine sahip olduğunu ifade etti. Ancak, braketlerin kopma riski nedeniyle bazı yiyeceklerden kaçınılması gerektiği konusunda hastaları uyardı.
Braketlerin tedavi yelpazesinin daha geniş olduğunu belirten Prof. Dr. Ramoğlu, “Sabit tedaviler hekimin kontrolü altında olduğu için istenilen değişiklikler klinikte kolaylıkla yapılabilir,” dedi.
Hangi Yöntem Seçilmeli?
Her iki yöntemin avantaj ve dezavantajlarının hastalarla detaylı şekilde paylaşılması gerektiğini belirten Ramoğlu, “Doğru teşhis ve planlama ile hem şeffaf plaklarla hem de diş telleriyle belirlenen tedavi hedeflerine ulaşmak mümkündür. Ancak hastanın ihtiyaç ve beklentilerine uygun yöntemin seçilmesi için uzman hekim görüşü şarttır,” diyerek sözlerini tamamladı.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)