• DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    58,533.82
    -0.51
  • ETHEREUM
    2,486.85
    -0.3
  • DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    58,533.82
    -0.51
  • ETHEREUM
    2,486.85
    -0.3

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Orta Kulak İltihabının Ciddiyeti ve Tedavi Yöntemleri Üzerine Önemli Uyarılar


Dr. Ergün, soğuk algınlığı ve alerji gibi durumların çocuklarda geçici işitme kaybı ve kulak ağrısına neden olabileceğini belirtti.

Orta Kulak İltihabının Ciddiyeti ve Tedavi Yöntemleri Üzerine Önemli Uyarılar
Görsel Kaynağı :
İHA

Kulak, Burun, Boğaz, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Onur Ergün, çocuklarda ve yetişkinlerde sıkça göz ardı edilen ancak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen orta kulak iltihabına dair önemli açıklamalarda bulundu. 

Hastane tarafından yapılan açıklamaya göre, orta kulak iltihabı genellikle enfeksiyonlar sonucu ortaya çıkan ve hem çocuklar hem de yetişkinlerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir durum olarak öne çıkıyor. Dr. Onur Ergün, enfeksiyonların bazen kulakta enfekte olmayan sıvı birikimine neden olduğunu ve bu sıvının genellikle altta yatan sebep düzeldikten sonra kendiliğinden geçtiğini söyledi. Ancak bazı durumlarda, gerekli tüm tedavilere rağmen sıvı birikiminin düzelmediğine dikkat çekti.

Cerrahi Müdahale Gerekliliği

Dr. Ergün, tedaviye cevap vermeyen ve üç aydan uzun süren orta kulak sıvı birikimi durumlarında cerrahi müdahalenin gerekli olduğunu vurguladı. Bu müdahale, işitme kaybını düzeltmek, kulak zarının çökmesi veya delinmesini önlemek ve orta kulak mukozasını sağlıklı hale getirmek için önemli bir adım olarak görülüyor.

Akut ve Kronik Otit

Ergün, orta kulakta toplanan sıvının bakteriyel enfeksiyon geliştirmesi durumunda akut süpüratif otitis media olarak adlandırılan ciddi bir durumun ortaya çıkabileceğini ifade etti. Bu durumda, şiddetli kulak ağrısı, zonklama, işitme kaybı, ateş ve bazen kulak zarının patlaması ile iltihaplı akıntı görülebiliyor. Ergün, bu tür enfeksiyonların antibiyotiklerle tedavi edildiğini ve doğru tedavi uygulanırsa kulak zarı deliklerinin genellikle iyileştiğini belirtti.

Üç aydan uzun süren hastalıklara kronik otit dendiğini hatırlatan Ergün, kronik otit vakalarının genellikle kulak zarı deliği ile birlikte görüldüğünü söyledi. Günümüzde akut otit ve östaki fonksiyon bozukluklarının daha iyi tedavi edilmesi sayesinde kronik otitlerin görülme sıklığının azaldığına dikkat çekti.

Kolesteatom ve Tedavisi

Kulak zarı deliği olan hastalarda işitme kaybının yanı sıra kulak enfeksiyonlarının da tekrarlayabileceğini belirten Ergün, bu durumun cilt hücrelerinin kulak zarı ve dış kulak yolunun dış yüzeyinde sıkışarak kolesteatom adı verilen ilerleyici bir hastalığa neden olabileceğini ifade etti. Bu tür kronik otitlerin tedavisinin cerrahi olduğunu vurgulayan Dr. Ergün, kolesteatomun tamamen temizlenmesi ve kulak zarındaki deliğin kapatılmasının tedavinin ana hedefleri olduğunu söyledi. İşitme açısından kemikçiklerde hareket kısıtlılığı veya kopukluk varsa bunun da giderilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, sorunun tekrar etmemesi için östaki fonksiyon bozukluğunun da düzeltilmesinin önemine dikkat çekti.

Bu bilgiler, orta kulak iltihabının erken teşhis ve doğru tedavi ile yönetilmesinin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Dr. Ergün'ün uyarıları, ebeveynlerin ve hastaların dikkatli olmaları gerektiğini gösteriyor.

Muhabir : AA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans