Derslerde yaşanan başarısızlık her zaman öğrencilerin algılama ve öğrenme yeteneklerinden kaynaklanmadığını aktaran Uzm. Dr. Bekir Muhsin Arpaözü, belli başlı sağlık sorunlarının da bu başarısızlığın sebebi olabileceğini aktardı.
Derslerde yaşanan başarısızlık her zaman öğrencilerin algılama ve öğrenme yeteneklerinden kaynaklanmadığını aktaran Uzm. Dr. Bekir Muhsin Arpaözü, belli başlı sağlık sorunlarının da bu başarısızlığın sebebi olabileceğini aktardı.
Arpaözü, çocuklarda meydana gelen kansızlığın, demir eksikliğinden gelişen bir sorun olduğunu ve bu doğrultuda da çocuklarda algıda azalma ile kronik yorgunluk yaşanmasıyla bu durumun akademik başarıda düşüşe neden olduğunu ifade etti.
Kırmızı ette ve yapraklı sebzelerde bulunan bol miktarda demirin, yoğurt ve ayran gibi süt ürünleriyle tüketildiğini takdirde vücudun emilimini azalttığına değinen Arpaözü, yiyecek tüketirken bilinçli menüler hazırlanması gerektiğini ve kansızlığın tespiti için basit bir kan sayımı testinin yapılması gerektiğini söyledi.
Küçük yaşlarda sık görülen ve rastlanan üst solunum yolu enfeksiyon rahatsızlıklarının, çocuklarda işitme kaybına neden olabilir diyen Arpaözü, fark edilmesi güç olan bu durumun tedavi edilmediği takdirde okul başarısını olumsuz etkilediğini ifade etti. Arpaözü, çocukluk döneminde bağırarak konuşma, televizyon izlenirken sesin çok yüksek açılması ve iletişim sırasında çocuğun sürekli söyleneni tekrar ettirmesinin çocukta böyle bir sorun olabileceğini ve vakit kaybedilmeden uzman bir kulak burun boğaz doktoruna başvurulması gerektiğini belirtti.
ALERJİ EĞİTİM HAYATINI ETKİLİYOR!
Eğitim öğretim yılının sonbahar döneminde başlaması ve bu zamanlarda alerjilerin baş gösterdiğini ifade eden Arpaözü, alerjik hassasiyete sahip çocuklarda yaşanabilecek sorunlara değindi. Arpaözü, alerjinin gerçekleşmesi durumunda gece burun tıkanıklığı ve öksürük şikayetleri ortaya çıkacağını, bunların sonucunda da uykunun verimli olmadığını bildirdi. Bilenen bir alerjik hassasiyete sahip çocuklarda, alerji ortaya çıkmadan uzman tavsiyesi olan ilaçların hazırlanması gerektiğine değinen Arpaözü, alerjik reaksiyonların belirtileri görüldüğünde kesinlikle bir uzmana başvurulması gerektiğini söyledi.
Vitaminlerin vücut için olmazsa olmaz besin kaynakları olduğunu vurgulayan Arpaözü, şöyle devam etti: "Şehir yaşantısında beslenme alışkanlıklarımızın bozulması, üretim hızı ve miktarı artan gıda maddelerinde yeterli besin maddelerinin bulunmaması gibi faktörler nedeniyle çocuklar vitamin alımına en çok ihtiyaç duydukları dönemde bundan mahrum kalabiliyorlar. Kış döneminde güneş maruziyetinin de azalmasıyla en sık karşılaştığımız eksiklik D vitamininde oluyor. D vitamini eksikliği kemik ağrıları, büyüme sorunları, bağışıklık zafiyetlerine neden olabilir. Doktorun önereceği bir vitamin desteğiyle bu durumların önüne geçilebilir. Bir diğer önemli nokta B12 eksikliği. B12 vitamini çocukların zihinsel gelişimi için olmazsa olmazdır. Eksikliğinin erken zamanda teşhis edilip tedavisinin sağlanması okul başarısı için en elzem konuların başında gelir."
Çocuk gece ağzı açık uyuyor ya da horluyorsa veya uykusunda nefesini tutuyorsa bu durumun geniz etinin habercisi olabildiğini belirten Arpaözü, "Geniz eti mikroplara karşı bir barikat görevi görür. Genetik nedenlerle, alerji kaynaklı veya sık üst solunum yolu hastalıklarına bağlı olarak büyüyerek solunum yolunu tıkar. Bu da çocuğun rahat nefes alamamasına, öğrenme ve konsantrasyon bozukluğuna, yorgunluk, obezite ve dikkat eksikliğine yol açarak okul başarısını olumsuz yönde etkiler." ifadelerini kullandı.
"TESTLERLE, ZİHİNSEL, RUHSAL, SOSYAL VE FİZİKSEL OLARAK
OKULA HAZIR OLMA DÜZEYLERİ ÖLÇÜLEBİLİR"
Uzman Psikolog Tuğçe Tuncel Dursun ise çocuğun okula tam anlamıyla hazır olmasının hem bilişsel, hem fiziksel, hem de duygusal olgunluğun tamamlanmasıyla mümkün olduğunu vurguladı.
"Metropolitan Okul Olgunluğu ve Denver I"I testleriyle çocukların gelişimsel basamakları değerlendirilerek zihinsel, ruhsal, sosyal ve fiziksel olarak okula hazır olma düzeyleri ölçülebileceğini belirten Dursun, şunları kaydetti:
"Metropolitan Okul Olgunluğu testi 5-6 yaş çocuklara uygulanır, kelime anlama, cümleler, genel bilgi, eşleştirme, sayılar, kopya etme konu başlıklarında verilen yönergeleri anlama ve uygulama şekli incelenir. Test sonucunda, çocuğunuzun okula başlamaya ne ölçüde hazır olduğuyla ilgili sağlıklı veriler elde edilir. 'Denver II' testi ise 0-6 yaş çocukların ince motor, kaba motor, dil ve sosyal alanlardaki becerilerini inceleyerek gelişim seviyelerini belirleyemeye yarıyor. Yapılan değerlendirme sonucunda çocukta gelişimsel gecikmeler tespit edilirse, alanında uzman psikologlar ve çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları erken teşhis ve müdahaleleri gerçekleştiriyor."
Muhabir : AA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)