Denizli Özel Cerrahi Hastanesi Diyetisyeni Elif Topuz Ülkü, okul çağındaki çocukların dengeli beslenmesinin önemini vurgulayarak, güne mutlaka kahvaltıyla başlamaları gerektiğini belirtti.
Denizli Özel Cerrahi Hastanesi'nden Diyetisyen Elif Topuz Ülkü, okul çağındaki çocukların beslenme düzenine dikkat çekerek, sağlıklı ve dengeli beslenmenin öğrenim başarısı üzerindeki etkisini anlattı. Ülkü, kahvaltının çocukların zihinsel ve fiziksel performansında kritik bir rol oynadığını söyledi.
“Kahvaltı, her yaş grubu için olduğu gibi çocuklar için de büyük öneme sahiptir. Özellikle kaliteli protein kaynakları olan yumurta ve peynir ile tam tahıllı ekmekler, zeytin ve mevsim sebzeleri mutlaka kahvaltı öğününde yer almalıdır” diyen Ülkü, sabah iştahsız olan çocuklar için küçük porsiyonlarla başlatılıp zamanla kahvaltı miktarının arttırılmasını önerdi.
Ailelere, çocuklarının güne sağlıklı başlaması için kahvaltı öğününü atlamamaları konusunda uyarılarda bulunan Ülkü, “Eğer çocuk sabah kahvaltı yapamıyorsa, okula götürebileceği sandviç gibi pratik alternatifler hazırlanabilir. Ancak ilk öğün muhakkak kahvaltı olmalı,” dedi.
Şekerli Atıştırmalıklar Çocukları Olumsuz Etkiliyor
Okul çağındaki çocukların ara öğünlerde genellikle kek ve meyve suyu gibi yüksek şeker içeren gıdalar tükettiklerini belirten Ülkü, bu tür besinlerin çocukların odaklanma yeteneğini olumsuz etkilediğini ve uyku problemlerine yol açabileceğini vurguladı.
“Ara öğünlerde çocuklara ayran, yoğurt, kefir ve süt gibi sağlıklı alternatifler sunulmalı. Yanında kuru meyve veya taze meyve de eklenebilir” diye ekledi.
Okulların genellikle öğle yemeklerini sağladığını ve bu öğünlerin atlanmaması gerektiğini belirten Ülkü, çocukların evden yemek getirmesi yerine okulda sunulan yemekleri düzenli olarak tüketmesinin daha faydalı olacağını ifade etti.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)