Niğde Teknopark, 2017 yılından bu yana 75 firma ve 134 personelle 200'den fazla Ar-Ge projesine imza atarak teknoloji alanında önemli başarılara imza attı.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü ve Niğde Teknopark A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hasan Uslu, Sanayi Gazetesi'nde yayımlanan makalesinde Niğde Teknopark A.Ş.'nin faaliyetlerini ve elde ettiği başarıları değerlendirdi. Rektör Uslu, 2017 yılında faaliyetlerine başlayan Niğde Teknopark’ın yazılım, savunma sanayi, mühendislik ve tarım gibi birçok alanda faaliyet gösteren girişimci firmaların dijital silah aparatları, savunma sanayi ve tarıma yönelik drone, tohum sayma makineleri, elektrikli ev aletleri, insansız hava araçları ve cerrahi işlem sonrası yara koruyucu korseler gibi projelerle dikkat çektiğini belirtti.
Teknopark bünyesinde 75 firma ve 134 personelin çalıştığını belirten Uslu, bu firmaların 200'den fazla Ar-Ge projesine imza attığını ve yüksek teknolojili ürünler geliştirdiğini ifade etti. Firmaların %40'ının yazılım ve bilgisayar teknolojileri üzerine yoğunlaştığını belirten Uslu, savunma sanayi, tarım, sağlık, kimya ve elektronik gibi sektörlerde de birçok girişimcinin Ar-Ge faaliyetlerini sürdürdüğünü vurguladı.
Rektör Uslu, bugüne kadar Niğde Teknopark ekosisteminde gerçekleştirilen Ar-Ge çalışmalarının 3.5 milyon dolar ihracat ve 1.4 milyar TL yurt içi satışla sonuçlandığını belirtti. Niğde Teknopark'ın nanoteknolojik hayvan bakım ürünleri, akıllı tarım teknolojileri ve İHA eğitim simülasyonları gibi yüksek teknolojili ürün geliştiren firmalara ev sahipliği yaptığını da ekledi.
Niğde Teknopark, KOSGEB ve TÜBİTAK destekli projelere önem vererek üniversite akademisyenleri ve öğrencilerine projelerini ticarileştirme olanağı sunuyor. Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları alanında bugüne kadar 26 patent başvurusunun yapıldığını belirten Uslu, ön kuluçka ve kuluçka merkezinde yeni girişimcilerin projelerini hayata geçirebileceğini ifade etti.
Niğde Teknopark, uluslararası arenada da önemli adımlar atarak Kazakistan ve Azerbaycan'da iki irtibat ofisi açtı. Bu ofisler aracılığıyla Türk devletleri arasında entegrasyonu artırmayı ve girişimcilik ekosistemini güçlendirmeyi hedefliyor. Niğde Teknopark, ayrıca Kırgızistan ve Kazakistan'da yeni irtibat ofisleri açma hazırlıklarını tamamlamış durumda.
2023 yılında TÜBİTAK 1812 Girişimcilik Destek Programı'na (BİGG) yeniden katılan Niğde Teknopark, bu program kapsamında iki girişimcinin TÜBİTAK tarafından başarılı bulunduğunu ve mükemmeliyet mührü aldığını duyurdu.
Rektör Uslu, Niğde Teknopark’ın ödüllü firmalara ev sahipliği yaptığını ve bölgenin teknolojik altyapısına önemli katkılar sağladığını belirterek, "Niğde Teknopark, üniversitemizin bilgi birikimini, akademisyenler, girişimciler ve sanayicilerle bir araya getirerek teknolojik altyapıyı desteklemeye devam edecek" dedi.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)