Niğde Perşembe Pazarı’nda ‘Mut Meyvesi’ İlgisi
Niğde’nin Perşembe Pazarı’nda tezgâhlarda bu hafta dikkat çeken ürün ‘Mut meyvesi’ oldu.
Uzun yıllardır pazarcılık yapan esnaf Zafer Özdemir, TV51 mikrofonlarına hem meyvenin özelliklerini hem de tüketici alışkanlıklarını anlattı.
42 YILDIR PAZARCILIK YAPIYOR
Pazarın tanınan isimlerinden Zafer Özdemir, 42 yıldır meyve–sebze satışı yaptığını belirterek sözlerine başladı.
Özdemir, bu sezon tezgâhında yer alan farklı bir ürün olan Mut meyvesine vatandaşın ilgisinin giderek arttığını söyledi.
MEYVE MERSİN MUT’TAN GELİYOR
Özdemir, meyvenin Mersin’in Mut ilçesinden geldiğini belirterek, bölgeye göre farklı isimlerle anıldığını ifade etti.
Zafer Özdemir, “Mersin’de Mut diye geçiyor, bizim buralarda Ambelest olarak bilinir.” dedi.
Meyvenin özellikle muhacir kesim tarafından yoğun ilgi gördüğünü dile getiren Özdemir, alışkanlıkları günlük yaşam üzerinden örnekle anlattı, “Biz akşamları çekirdek nasıl yiyorsak, muhacirler de Mut meyvesini öyle tüketiyor.”
“FAYDALARI OLDUĞU SÖYLENİYOR AMA KESİN BİLGİMİZ YOK”
Mut meyvesinin mideye ve vücut mayasına iyi geldiğine dair halk arasında bilgiler dolaştığını aktaran Zafer Özdemir, ancak bu faydaların bilimsel olarak kesinleşmediğini de vurguladı.
Özdemir, “Çok faydalı diyorlar ama ne kadar doğru bilmiyoruz.” dedi.
Pazarcı esnafı Zafer Özdemir, meyvenin kaynatılarak değil, doğrudan yıkanıp taze meyve gibi tüketildiğini belirtti.
FİYATLAR BOYUTUNA GÖRE DEĞİŞİYOR
Pazardaki satış fiyatlarının 100 ile 150 TL arasında değiştiğini söyleyen Özdemir, toplama maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle fiyatların geçen yıl da benzer seviyede olduğunu ifade etti.
Zafer Özdemir, “Toplaması çok zor, maliyeti yüksek. Dalından çırpınca ucuz oluyor ama tek tek toplamak emek istiyor.” şeklinde konuştu.
Mersin’deki satış fiyatlarının da boyutuna göre 50 TL ile 120 TL arasında değiştiğini belirten Özdemir, meyvenin çabuk ezilen bir yapıya sahip olduğunu söyledi.
NİĞDE’DE KİMLER TÜKETİYOR?
Mut meyvesini özellikle muhacir kesimin iyi bildiğini belirten Özdemir, Niğdelilerin ise ürüne daha mesafeli olduğunu söyledi.
Zafer Özdemir, “Macur kesimi çok iyi biliyor. Biz anlatsak da onlar zaten ne olduğunu biliyor.” diyerek tüketici profilini özetledi.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)