Niğde Patates Araştırma Enstitüsü, bu yenilikçi yöntemlerle Türkiye'nin yerli ve milli patates üretimini artırmayı hedefliyor.
Niğde Patates Araştırma Enstitüsü, geliştirdiği iki yerli patates çeşidinin çiftçilere satışını başlattı. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'ne (TAGEM) bağlı olarak faaliyet gösteren enstitü, 2005 yılından bu yana sürdürdüğü ıslah çalışmaları sonucunda 10 yerli patates çeşidini ülke tarımına kazandırdı.
ENSTİTÜ MÜDÜRÜ UĞUR PIRLAK'IN AÇIKLAMALARI
Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, enstitü tarafından geliştirilen 8 yerli çeşidin özel sektöre satışının gerçekleştiğini ve bu çeşitlerin ileri kademedeki tohumluk üretimleri ile sertifikasyon işlemlerinin devam ettiğini belirtti. Pırlak, bu yıl ilk kez iki yerli patates çeşidinin çiftçilere satışının başladığını duyurdu.
Pırlak, "Enstitümüz tarafından geliştirilen yerli ve milli patates çeşitlerimizin çiftçilerimize yapılan satışının ardından yerli patatesleri önce pazarlarda ardından mutfaklarımızda görebileceğiz. Patateste çeşit geliştirmenin yanı sıra tohumluk üretimi de çok önemli bir konu. Geliştirmiş olduğumuz yerli çeşitlerimizi enstitü bünyemizde topraklı ve topraksız yöntemlerle mini yumruları geliştiriyoruz" dedi.
TOPRAKSIZ TARIMLA YÜKSEK VERİM
Niğde Patates Araştırma Enstitüsü, havada ve suda yetiştirdiği patates tohumları ile daha yüksek verim sağlamayı başardı. Topraksız tarım sistemiyle 2 milyon adet mini yumru kapasitesine ulaşıldığını ifade eden Pırlak, "Klasik yöntemlerle ortalama 6 yumru elde edilirken topraksız tarım sayesinde üretim kapasitemizi yüzde 85 oranında arttırdık. Bakanlığımızın vermiş olduğu desteklerle milli üretimimizi iki milyon adete kadar çıkarttık. Daha fazla üreterek çok sayıda tohumluğumuzu çiftçilerimize ulaştırmak için çalışmalarımız sürüyor" diye konuştu.
Pırlak, Türkiye'de aeroponik, hidrofonik ve klasik yöntemlerin bir arada bulunduğu tek kurum olduklarını vurgulayarak, "Bu sistem hastalıklardan arınmış daha fazla sayıda mini yumru elde etmemizi sağlıyor. Toprakta en fazla ortalama altı adet mini yumru elde ederken, aeroponik sistemde 100 adet elde edebiliyoruz. Hidrofonik sistemde ise 50-60 adet arasında mini yumru elde edebiliyoruz" ifadelerini kullandı.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)