• DOLAR
    34,2345
    %0,28
  • EURO
    37,6242
    %-0,37
  • G. Altın
    2.919,65
    %0,14
  • Ç. Altın
    4.903,03
    %0,41
  • BIST
    8.953
    2.37
  • BITCOIN
    61,973.41
    -0.16
  • ETHEREUM
    2,417.40
    -0.07
  • DOLAR
    34,2345
    %0,28
  • EURO
    37,6242
    %-0,37
  • G. Altın
    2.919,65
    %0,14
  • Ç. Altın
    4.903,03
    %0,41
  • BIST
    8.953
    2.37
  • BITCOIN
    61,973.41
    -0.16
  • ETHEREUM
    2,417.40
    -0.07

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nden İklim Değişikliğine Karşı Havuç Projesi TÜBİTAK Desteği Aldı


Dr. Mehtap Vural Aytekin’in yürüttüğü ve küresel ısınmanın tarımsal üretime olumsuz etkilerini azaltmayı hedefleyen proje, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı. Proje, silikon ve selenyum uygulamalarıyla havuç bitkisinin kuraklık ve tuz stresine karşı direncini artırmayı amaçlıyor.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nden İklim Değişikliğine Karşı Havuç Projesi TÜBİTAK Desteği Aldı
Görsel Kaynağı :
İHA

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Genetik Mühendisliği Ana Bilim Dalı Doktora Programı mezunu Dr. Mehtap Vural Aytekin’in yürütücüsü olduğu “Havuçta silikon ve selenyum priming uygulamalarının kurak, tuz ve kurak + tuz streslerine tolerans üzerine etkilerinin biyokimyasal ve moleküler seviyede değerlendirilmesi ve kalite özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi” başlıklı proje, TÜBİTAK 2218 Yurt İçi Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı kapsamında 2024 yılı birinci dönemde destek almaya hak kazandı.

Proje, küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle ortaya çıkan kuraklık ve topraktaki tuz oranının havuç üretimindeki olumsuz etkilerini azaltmayı amaçlıyor. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zahide Neslihan Öztürk’ün danışmanı olduğu proje, silikon ve selenyum biyostimülanları kullanarak havuç bitkisinin stres toleransını artırmayı hedefliyor.

9984AW301772_01.jpg

Gıda Güvenliğini Sürdürülebilir Kılmak

Dr. Mehtap Vural Aytekin, projenin önemine değinerek küresel ısınmanın tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini ve özellikle sebzelerde verim kaybının önüne geçmenin gıda güvenliğinin sürdürülebilirliği açısından öncelikli bir mesele olduğunu belirtti. Aytekin, “Havuç, kuraklık ve tuz stresine karşı hassas bir bitki olmasına rağmen, bu streslerin etkileri yeterince araştırılmamıştır. Bu proje kapsamında, nantes tipi havuç bitkisine silikon ve selenyum biyostimülanları uygulanarak stres toleransının artırılması ve kök kalite kayıplarının önlenmesi hedeflenmektedir.” dedi.

Bölgesel Kalkınmaya Katkı

Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu da TÜBİTAK’ın desteğinin üniversitenin tarım alanındaki projeleri açısından büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “Gelişen ve geliştiren bir üniversite olarak özellikle bölgenin tarımına katkı sunacak projelerin desteklenmesi son derece değerli. Dr. Mehtap Vural Aytekin’in havuç üretiminde iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini önlemeye yönelik bu projesi, üniversitemizin tarım-gıda alanında bölgesel kalkınmaya yönelik yürüttüğü bilimsel araştırma projelerinin bir örneği.” dedi.

Projeyle birlikte, havuç üretiminde kalite ve ürün miktarında artış sağlanarak, üreticilere ekonomik anlamda da fayda sağlanması bekleniyor.

9984AW301772_01.jpg image widget. Press Enter to type after or press Shift + Enter to type before the widget
Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans