• DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    58,533.82
    -0.51
  • ETHEREUM
    2,486.85
    -0.3
  • DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    58,533.82
    -0.51
  • ETHEREUM
    2,486.85
    -0.3

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Havuç Kabuğundan Melanin ile Akciğer Kanseri Tedavisinde Umut Verici Gelişme


Havuç kabuğundan elde edilen melanin bileşiğinin akciğer hücreleri üzerindeki anti-kanser özelliklerini ortaya koydu.

Havuç Kabuğundan Melanin ile Akciğer Kanseri Tedavisinde Umut Verici Gelişme
Görsel Kaynağı :
İHA

Mühendislik Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Gamze Nur Müjdeci, doğal ve sürdürülebilir kaynaklardan elde edilebilen melaninin özelliklerini araştırmak amacıyla TÜBİTAK desteğiyle önemli bir çalışmaya imza attı.

Dr. Müjdeci, fermantasyon yöntemi kullanarak havuç kabuğundan elde edilen melaninin akciğer hücreleri üzerindeki anti-kanser etkilerini belirlediklerini açıkladı. Elde edilen bulguların, biyoteknoloji ve kanser tedavisi alanlarında yeni ufuklar açma potansiyeline sahip olduğunu belirten Müjdeci, bu çalışmanın çevresel ve ekonomik açıdan büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

Çevresel ve Ekonomik Katkılar

Müjdeci, Çorum ve çevresinin gıda endüstrisi ve tarımsal atık açısından yüksek bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Bu atıkların değerlendirilmesinin hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıdığını ifade eden Müjdeci, çalışmaya bu düşünceyle başladıklarını aktardı.

"Denenen birçok atık arasında havuç kabuğundan fermantasyon yolu ile elde edilen melanin, bu atıkların değerli bir biyoteknolojik ürüne dönüştürülmesi açısından çarpıcı bir örnek teşkil etmektedir. Bu tür uygulamalar, döngüsel ekonomiye önemli katkılar sağlayarak atıkların katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesini teşvik etmektedir" dedi.

Kanser Tedavisinde Umut

Araştırmanın, çöp kategorisinde bulunan organik atıkların yenilikçi yaklaşımlar ile değerli birer hammadde olarak kullanılabileceğini gösterdiğini belirten Müjdeci, "Havuç kabuğundan elde ettiğimiz melanin, akciğer hücreleri üzerinde belirgin anti-kanser özellikler sergiledi. Bu bulgular, gelecekteki kanser tedavi yöntemleri için umut vaat ediyor ve biyoteknoloji laboratuvarımızın üretim odaklı çalışmalarının ne denli önemli olduğunu bir kez daha kanıtlıyor" diye konuştu.

Melaninin anti-kanser özelliklerinin yanı sıra, aynı zamanda bir renk maddesi olarak diğer potansiyel kullanım alanları arasında kozmetik ürünler, gıda katkı maddeleri ve biyomalzeme üretimi gibi farklı endüstrilerde de kullanılabileceğini belirten Müjdeci, bu çok yönlü bileşiğin çeşitli sektörlerde inovatif çözümler sunma kapasitesine sahip olduğunu vurguladı.

Sürdürülebilir Bilimsel Araştırmalar

Hitit Üniversitesi olarak, bilimsel araştırmalarla çevreye ve toplum sağlığına katkı sunmayı ve sürdürülebilir çözümler üretmeyi amaçladıklarını anlatan Müjdeci, bu kapsamda fermantasyon teknolojileri ve biyoteknoloji alanındaki çalışmalara hız kesmeden devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans