Niğde Gastronomi Festivalinde Tarım Bakanlığına ve TAGEM Genel Müdürlüğüne bağlı Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde Teknik Koordinatör olarak görev yapan Ömer Güç, Niğde’nin en önemli ürünlerinden biri olan patatesle ilgili yapmış oldukları çalışmaları ve patates çeşitlerini anlattı.
Niğde Gastronomi Festivalinde Tarım Bakanlığına ve TAGEM Genel Müdürlüğüne bağlı Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde Teknik Koordinatör olarak görev yapan Ömer Güç, Niğde’nin en önemli ürünlerinden biri olan patatesle ilgili yapmış oldukları çalışmaları ve patates çeşitlerini anlattı.
Rengarenk patates çeşitleri il dışından festivale gelenlerin ilgisini çekti.
Çalıştığı kurumun amacından ve öneminden bahseden Güç ; “Biz Türkiye’de patates konusunda tek koordine kuruluş olarak görev yapmaktayız. Ana görevimiz dışa bağımlılığı bitirmek amacıyla yerli ve milli çeşitleri ıslah etmek ve halkımızın hizmetine sunmak. Tabi bu çalışmayla ilgili bazı bilimsel çalışmalar örneğin yetiştirme tekniğiyle ilgili farklı çalışmalarla da bire bir halkımıza ve patates üreticilerimize yardımda bulunuyoruz.” dedi.
205 TANE TESCİLLİ PATATESİN 10 TANESİ NİĞDE’DEN
Niğde Gastronomi Festivalindeki patates standında patates ile ilgili birçok çalışma ve patates çeşitleri sergilendi.
Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün üretimi konusunda üzerinde çalışmalar yaptığı Onaran2015, Nahita, Ünlenen, Nam, Leventbey, Niğşah, Muratbey, Saruhan gibi patates çeşitleri de stantta yerini aldı.
Festivalde üretilen patatesler kızartılarak gelenlere ikram edildi. Lokomotif enstitü olarak Türkiye’ye yön vermekteyiz diyen Ömer Güç ; “Normal şartlarda literatürde 4 bine yakın patates çeşidi var. Yalnız bizim kendi çalıştığımız ülkemizde 205 tane tescilli çeşidimiz var. Bu tescilli çeşitlerden 10 tanesi bize ait ve çalışmalarımız aynı şekilde devam etmekte. Hasatları tam olmadığı için, olgunlaşmaya erişmediği için stantta olmayan çeşitlerimizde var.” dedi.
Muhabir : HAMZA TAVNiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)