Niğde’nin tanıtılmasında gastronomi ve yemek kültürünün önemini vurgulayan Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir “Yöremizin gastronomik unsurlarının burada vitrine koyup hem yöre halkına hem de yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunmak istedik. Aynı anda 115 kişiye hizmet verebilecek olan restoranda hazırlanacak yemeklerin bir kısmı günümüz Niğde yemeklerinden olacak, bir kısmı de Osmanlı mutfağının farklı lezzetlerinden oluşacak” açıklamasında bulunmuştu.
Zengin bir menüye sahip olan ‘’Tabal Gastronomi Evi” özellikle ‘’Göllüdağ Tatlısı’’ ile akıllara kazındı.
Tatlı adını Niğde’nin Kömürcü Köyü’nde bulunan sönmüş bir yanardağdan almaktadır. Tatlı bir elma tatlısıdır. Elmanın içi özel bir harç ile doldurulmaktadır. Elma Göllü Dağı temsil ediyor. Elmadan akan karamel yanardağdan akan lavı, elmanın altındaki bisküvi kırıntıları toprağı, elmanın yanındaki şeker karameli göl, elmanın yanındaki kaymak dağın eteklerindeki karı temsil etmektedir.
Yorumlar (1)
Yakut Ünal