Niğde’de süslemeleri ile dikkat çeken türbe
-
hüdavent hatun türbesi niğde tarihi yerler anadolu'nun ilk kadın hükümdarı selçuklu mimarisi türk islam sanatı tarihi türbeler niğde turistik yerler
Niğde’deki Hüdavent Hatun Türbesi, zengin süslemeleriyle dikkat çekiyor.
Anadolu Selçuklu Sultanı IV. Rukneddin Kılıç Arslan’ın kızı olan Anadolu'nun ilk kadın hükümdarı Hüdavent Hatun'un 1312 yılında yapımına başlanan türbesi, İslam öncesi ve Türk sanatının izlerini bir araya getiriyor.
Uzman Sanat Tarihçisi Burak Paklacı, “Böyle zengin, birçok kültürü içinde barındıran süsleme programına başka hiçbir yapıda rastlamıyoruz” diyerek türbenin sanat tarihi açısından önemine değindi.
“TÜRBENİN TURİZM POTANSİYELİ ÇOK YÜKSEK”
Türbenin dış cephesinde Selçuklu hükümdarlık sembolü olan çift başlı kartal, aslan, insan başlı huma kuşu ve ejder başlı kanat gibi simgeler yer alıyor.
Paklacı, bu figürlerin İslam öncesi inançlarla da ilişkili olduğunu belirterek: "Hüdavent Hatun Türbesi'nde hiçbir motif tesadüfi değildir. Saat yönünde gezildiğinde her motifin anlamını daha iyi kavrayabilirsiniz. Türbenin turizm potansiyeli çok yüksek; doğru bir tanıtım politikasıyla turist akınına uğrayacağına inanıyorum." diye konuştu.
KENDİ TÜRBESİNİ YAPTIRDI
Sanat Tarihçisi Paklacı, Hüdavent Hatun’un sadece bir hükümdar değil, aynı zamanda bir tasarımcı ruhuna sahip olduğunu dile getirdi.
İlhanlı Sarayı’nda 16 yıl kalan Hüdavent Hatun, Budist ve İslam öncesi Türk sanatına dair gördüğü birçok unsuru türbesine işlettirdi.
Paklacı, Hüdavent Hatun’un kendi türbesinin yapımıyla bizzat ilgilendiğini ifade ederek, "Hüdavent Hatun’un mezar taşı üzerinde Tahrim Suresi’nden bir ayet yer alıyor. Bu detayı, İlhanlı Sarayı'nda yaşadığı sıkıntıları simgeleyen kişisel bir mesaj olarak yorumluyorum. Türbede yer alan her sembol ve ayet özel anlamlar taşır." şeklinde konuştu.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)