Niğde’nin Bor ilçesinde metal ustaları, Kurban Bayramı boyunca vatandaşların getirdiği kelle ve paçaları yüksek ısıda ütme geleneğini sürdürüyor.

Sanayi atölyelerinde hem kültürel miras yaşatılırken hem de kurbanın israf edilmemesi hedefleniyor.

Bor Sanayisi’nde bu işi yapan Veysel Everdi, “Normalde metal işleriyle uğraşıyoruz ama son 5 yıldır bayramlarda kelle ütme işi yapıyoruz. İlk olarak kelle ve paçaların üzerindeki tüyleri yakıyor, ardından ocakta ısıttığımız demirlerle ütüleyerek temizliyoruz. Günde ortalama 100 kelle ütülüyoruz ve bu hizmeti 200 TL’den sunuyoruz” dedi.

Everdi, kelle ve paçaların evlerde genellikle kelle söğüş veya çorba olarak değerlendirildiğini belirtti. Vatandaşlardan Sultan Tan ise, “Kurbanın hiçbir parçası ziyan olmamalı. Kelle ve paça ütme hizmeti sayesinde evimizde lezzetli çorbalar yapacağız” diye konuştu.
Niğde’nin Bor ilçesinde metal ustaları, Kurban Bayramı boyunca vatandaşların getirdiği kelle ve paçaları yüksek ısıda ütme geleneğini sürdürüyor.
Bu gelenek, hem ekonomik kazanç sağlıyor hem de bayramda kültürel değerlerin yaşatılmasına katkı sağlıyor.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)