Niğde’de boşanma oranlarında endişe verici artış
Türkiye’de boşanma oranları son yıllarda ciddi bir artış gösterdi. Niğde’de de bu oranlar son beş yılın en yüksek seviyelerine ulaştı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Niğde’de 2020 yılında 646 olan boşanma sayısı, 2021’de 786’ya yükselirken 2022’de ise 785’e düştü. 2023 yılına gelindiğinde ise bu sayı 818’e, 2024 yılında da 886’ya kadar yükseldi.
Niğde’deki boşanma oranlarındaki artışı değerlendirmek üzere Avukat Abdulkadir Karkı, Anadolu Haber mikrofonlarına açıklamalarda bulundu. Karkı, boşanma oranlarındaki artışa birçok faktörün etkili olduğunu belirtti.
En çok ekonomik sorunların boşanma davalarını tetiklediğini aktaran Avukat Abdülkadir Karkı, sosyal medyanın da evlilikleri olumsuz etkilediğini kaydetti.
Karkı, Niğde’de çekişmeli boşanmaların anlaşmalılara göre daha çok olduğunu de söyledi.
EKONOMİK SORUNLAR EVLİLİKLERİ ETKİLİYOR!
Ekonomik sıkıntıların, özellikle aile içindeki huzursuzluğu artırarak boşanmalara yol açan bir etken olduğuna dikkat çeken Avukat Karkı, “Ekonomik sıkıntılar evlilikleri yıkmak için tek neden olmasa da, bu sıkıntılar büyük bir stres kaynağı haline geliyor ve aile içi çatışmaları beraberinde getiriyor” dedi.
MADDİ ANLAŞMAZLIKLAR DA AYRILIĞA GÖTÜRÜYOR
Kadınların iş hayatında daha aktif rol almasının da boşanmalarda etkili bir faktör olduğuna vurgu yapan Karkı, “Günümüzde evliliklerin iktisadi ortaklık boyutu da önem kazandı. Kadın ve erkeğin para yönetimindeki anlaşmazlıklar, çiftleri ayrılığa götürebiliyor” dedi.
Avukat Abdulkadir Karkı ayrıca, “Çiftlerin ve ailelerinin geleneksel değerlere daha az önem vermesi, bireysel bağımsızlıklarına düşkün olmaları ve kişisel hazlarını ilişkilerinin önünde tutmaları da önemli bir etken olarak karşımıza çıkıyor.” diye konuştu.
SOSYAL MEDYA AİLE İÇİ İLETİŞİMSİZLİĞİ ARTIRIYOR
Sosyal medyanın etkisini de değerlendiren Karkı, sosyal medyanın aile için iletişimsizliği artırdığını belirtti.
Karkı, “Sosyal medyanın yaşamın içine daha fazla girmesi, aile içi iletişimsizliği artırmakta ve Çiftler, sosyal medyada birbirlerine karşı gerçeklerden uzak taleplerde bulunabiliyorlar. Ayrıca olumsuz sosyal medya kullanımı, güven sarsıcı davranışlara ve sadakatsizliğe yol açabiliyor” diye konuştu.
Avukat Karkı, bunun yanı sıra alkol tüketimi ve kumar gibi zararlı alışkanlıkların artmasının da evlilikler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirtti.
ÇEKİŞMELİ BOŞANMALAR DAHA FAZLA
Boşanma sürecine giren çiftlerin çoğu, anlaşmazlıklarının çözülmesinde zorlanıyor. Çekişmeli boşanma davalarına başvuranların sayısı fazla olmakla birlikte, yargılama sürecinde bazı çiftler, davalarını anlaşmalı boşanma davasına dönüştürebiliyor.
Avukat Abdülkadir Karkı, “Bir aile mahkemesi hakiminin karar vermesi için en nihai konu, çiftlerin kusur oranını belirlemek oluyor. Biz avukatlar olarak net bir şekilde şunu görüyoruz ki, iki kusurlu varlığın birlikteliğinden kusursuz bir ilişki çıkmaz. Çiftler birbirlerine ne kadar hoşgörü ile yaklaşabilirlerse, evlilikleri de o oranda sağlam olur” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Muhabir : Çağlar TUNCERNiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)