Meydan Yaylası ve Karagöl bilinçsiz ziyaretçi ve kampçılar tarafından çöplüğe çeviriliyor.
Niğde’nin Ulukışla ilçesi sınırları içerisindeki Bolkar Dağları bölgesinde bulunan Meydan Yaylası, Karagöl ve Çinigöl, ziyaretçilerin bilinçsiz davranışları nedeniyle büyük bir tehlike altında. Onlarca endemik bitki türüne, "sessiz kurbağa" olarak bilinen Toros kurbağasına (Rana Holtzi) ve yılkı atlarına ev sahipliği yapan bu bölge, gelişigüzel atılan çöplerle ve bilinçsiz kampçılarla karşı karşıya.
Doğaseverler, Bern Sözleşmesi ile koruma altında olan Toros kurbağasının yaşam alanı Karagöl’e sıfır mesafede çadır kuran kampçıların bu hassas ekosisteme zarar verdiğini belirtiyor. Açıklamalarında, “Kampçıların, gölün hemen yanında, kurbağaların yaşam alanına çadır kurmaları onların hayatlarını tehlikeye atıyor. Göle bu kadar yakın olmak, endemik bitki türlerini de tehdit ediyor. Uyarılarımıza rağmen bu bilinçsiz davranışlar devam ediyor” ifadelerine yer verdiler.
Bölgeye tur şirketleri aracılığıyla gelen ziyaretçilerin, Niğde İl Özel İdaresi tarafından konulan çöp konteynerlerine rağmen çöplerini gelişigüzel atmaları, doğaseverlerin tepkisine neden oldu. Bölgede rehberlik yapan Dağcı Hikmet İçel, “6-7 otobüs dolusu insanın kontrolsüz bir şekilde doğa yürüyüşü yapması, doğayı dinleme imkânını ortadan kaldırıyor. Göle sıfır çadır kurmak ve yüksek sesle bağırmak, bölgenin endemik türlerine zarar veriyor” dedi. İçel, ziyaretçilerin çöp toplama konusundaki duyarsızlıklarına da dikkat çekti.
Endemik bitki türü ters lalenin, bilinçsiz ziyaretler nedeniyle hızla yok olduğunu belirten İçel, "Önceki ziyaretimizde her yerde olan ters laleler, birkaç gün sonra geldiğimizde koparılmış ve ezilmişti. Ellerinde poşet ve bıçaklarla göl etrafında ot toplayan grupları uyardık ama dikkate almadılar. Ekip liderlerinin bile yere sigara izmariti attığını gördük. Bu kontrolsüzlük devam ederse, ne kurbağa kalır ne de ters lale” şeklinde konuştu.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)