yandex
Niğde'de Yerli ve Milli Patates Çeşitleri Geliştiriliyor
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Niğde'de Yerli ve Milli Patates Çeşitleri Geliştiriliyor


Niğde Patates Araştırma Enstitüsü, Türkiye'nin yerli ve milli patates çeşitlerine yenilerini ekleyerek, üreticilerin ihtiyaçlarına cevap veriyor. 200'den fazla tescilli patates çeşidi bulunan ülkemizde, yeni çeşitler kısa sürede tescil edilecek.

Niğde'de Yerli ve Milli Patates Çeşitleri Geliştiriliyor
Görsel Kaynağı :
İHA

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü, Türkiye’nin tarımına katkı sağlamak amacıyla yerli ve milli patates çeşitleri geliştirme çalışmalarına devam ediyor. Enstitü, yemeklik, sanayilik ve kızartmalık gibi farklı kullanım alanlarına hitap eden yeni çeşitler üzerinde çalışıyor.

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, yaptıkları çalışmalar sonucunda bugüne kadar 10 yerli ve milli patates çeşidini tarıma kazandırdıklarını belirtti. Pırlak, üreticilerin ve piyasanın ihtiyaçlarına göre yeni çeşitler geliştirmeye devam ettiklerini vurgulayarak, “Enstitümüz, 2005 yılından bu yana yaptığı ıslah çalışmalarıyla ülke tarımına önemli katkılar sağlıyor. 200’den fazla tescilli patates çeşidi bulunan ülkemizde, yerli ve milli çeşitlerimiz özel sektör tarafından tohumluk olarak üretilmeye devam ediyor” dedi.

27150AW288540_04.jpg

Islah Süreci Kısaltılıyor

Patates çeşitlerinin ıslah sürecinin genellikle 12 ile 15 yıl sürdüğünü belirten Pırlak, modern tekniklerle bu süreyi kısaltmaya çalıştıklarını ifade etti. Enstitüde yapılan DNA çalışmalarının bu süreci hızlandırdığını söyleyen Pırlak, “Yemeklik ve sanayilik patateslerin yanında, farklı renk ve kabuk özelliklerine sahip yerli çeşitler üzerinde de çalışıyoruz. İlk yerli renkli çeşitlerimizi yakında tescile sunacağız” dedi.

Bu çalışmalar sayesinde yerli üretim artarken, Türkiye’nin tarım sektöründeki dışa bağımlılığı da azalacak.

43789AW288540_01.jpg
43789AW288540_01.jpg image widget. Press Enter to type after or press Shift + Enter to type before the widget
Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans