Niğde'de tarımsal üretimin geliştirilmesi amacıyla ekimi gerçekleştirilen sorgum-sudan otunun ilk hasadı yapıldı.
Niğde genelinde 22 köyde 55 çiftçiye 4570 kg tohum dağıtılarak 992 dekar alanda ekimi yapılan sorgum-sudan otunun hasatı , Merkez Sazlıca Kasabası'nda yapıldı. Hasata, Niğde Valisi Cahit Çelik, Niğde Belediye Başkan Vekili Bülent Küçüktuna, Tarım İl Müdürü Asım Baş, Sazlıca Belediye Başkanı Mustafa Günaydın ve diğer yetkililer katıldı.
Vali Çelik, törende yaptığı konuşmada, sorgum-sudan otunun sıcak ve kurak koşullara dayanıklı olduğunu, düşük su tüketimi ile hızlı büyüyen ve yüksek besin değeri taşıyan bir bitki olduğunu belirtti. Çelik, bu bitkiden yılda üç biçim yapılabildiğini ve dekardan 15 ton verim elde edilebileceğini ifade etti. Karşılaştırmalı olarak, mısırdan ortalama 10 ton verim alındığını söyledi.
Sorgum-sudan otunun düşük üretim maliyeti ve hayvanlar tarafından sevilen bir yem olmasının, çok su tüketen silajlık mısıra alternatif olabileceğini vurgulayan Çelik, geçen yıl proje kapsamında Niğde’de 23 köyde 47 çiftçiye 4000 kg tohum dağıtıldığını ve 921 dekar alanda ekim yapıldığını belirtti. 2024 yılında proje, ülke genelinde 25 ilde uygulanmış ve Niğde’de 22 köyde 55 çiftçiye 4570 kg tohum dağıtılarak 992 dekar alanda ekim gerçekleştirilmiştir. 2023-2024 yıllarında proje kapsamında toplam 102 çiftçiye 8570 kg tohum dağıtılarak yaklaşık 2000 dekar alanda ekim yapılmıştır." dedi.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)