yandex
Niğde'de deprem riski var mı?
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Niğde'de deprem riski var mı?


Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Mustafa Sönmez, Niğde’yi etkileyecek 3 tane fay zonunun olduğunu, bu açıdan bakıldığında Niğde’nin de depremsellik açısından risk altında olabileceğini belirtti.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Mustafa Sönmez, Niğde’yi etkileyecek 3 tane fay zonunun olduğunu, bu açıdan bakıldığında Niğde’nin de depremsellik açısından risk altında olabileceğini belirtti.

Fay hattında yıllık hareket etme miktarının ne kadar az olursa deprem olma riskinin de bir o kadar az olacağından bahseden Sönmez, Ecemiş ve Tuz Gölü Fay Hattının yakın bir zamanda deprem üretme riskinin az olduğunu kaydetti.

Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Mustafa Sönmez, Orta Anadolu Bölgesi’nin deprem açısından daha güvenli olduğunu kaydetti.

DSC_0001.JPG

NİĞDE’Yİ ETKİLEYECEK 3 FAY ZONU VAR

Depremsellik açısından Niğde’yi etkileyebilecek 3 tane fay zonunun olduğunu aktaran Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Mustafa Sönmez, Niğde Anadolu Haber’e özel açıklamalar yaptı.

Sönmez, “Niğde bölgesi depremsellik açısından elbette tehlike altında olan bir bölge. Niğde bölgesini de etkileyebilecek üç tane önemli fay zonu var. Hatta bunların ikisi Türkiye'nin önemli fay zonlarından. Bunlardan birisi Tuz Gölü fay zonu, bir diğeri de Ecemiş Fay zonu. İki fay zonunda meydana gelebilecek bir hareketlenme, doğal olarak bu iki fay zonununun neredeyse kavuşma noktasında yer alan Niğde'yi de etkileyecektir. Bu faylara baktığımız zaman her ne kadar Niğde bölgesi, deprem riski taşıyor olsa da, Niğde bölgesinde yaşayan insanlarımızı korkutacak düzeyde bir tehlike değil. Bir fayın deprem üretebilmesi için, o fayın bulunduğu yer kabuğu bölgesinde gerilmenin, stresin fayı harekete geçirecek kadar miktarda birikmesi gerekiyor. Kuzey Anadolu Fay zonunda yıllık hareket miktarı, 24 milimetre civarında. Yani 2,5 santimetre civarında. Doğu Anadolu Fay zonundaki yıllık hareket miktarı 15 beş milimetre, yani 1,5 santimetre civarında. Bölgemizi etkileyebileceğini söylediğimiz Tuz Gölü fay zonunda ve Ecemiş fay zonundaki yıllık hareket miktarı çok az. Bir fayda yıllık hareket miktarı ne kadar az olursa, deprem üretme periyodu o kadar uzun olur. Yani daha geniş aralıklarla deprem üretir. Fayda yıllık hareket miktarı ne kadar fazla olursa, deprem üretme periyodu da o kadar kısa olur. Ecemiş ve Tuz Gölü faylarının yakın bir zamanda deprem üretme riskinin mevcut olmadığını söyleyebiliriz.” dedi.

DSC_0003.JPG

“DEPREM ÖLDÜRMEZ, İNSAN ÖLDÜRÜR”

Sönmez, insanları deprem konusunda bilgilendirmenin önemine vurgu yaptı.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Mustafa Sönmez,”Her ne kadar jeolojik gerçekler böyle ise de yer kabuğu komplike bir yapıda olduğu için sürprizler yapabilir. Bizim yapmamız gereken fert olarak da, devlet olarak da, toplum olarak da depreme karşı tedbirli olmamız lazım. Deprem öldürmez, yapı öldürür diyoruz. Aslında doğrusu şudur. Deprem öldürmez, insan öldürür. Çünkü yapıyı yapan da biz insanlarız. Dolayısıyla insanları bilinçlendirmemiz lazım. En önemli eksiğimiz bu.” diye konuştu.

ORTA ANADOLU BÖLGESİ DAHA GÜVENLİ

Orta Anadolu Bölgesi’nin diğer bölgelere göre daha güvenli olduğunu söyleyen Sönmez, Niğde’nin de bu bölge içerisinde yer aldığını hatırlattı.

Sönmez son olarak, “Türkiye'nin her tarafını ağ gibi örmüş çok yoğun bir fay var. Dolayısıyla Türkiye'nin hiçbir yeri depremsellik açısından aslında güvenli değil. Başka bir A bölgesine göre daha güvenli olan B bölgesi olabilir. Orta Anadolu Bölgesi de Türkiye'nin depremsellik açısından en güvenli bölgesi olarak bilinir. Niğde'de, Orta Anadolu Bölgesi'nde olduğuna göre depremsellik açısından Niğde'de nispeten güvenli bir bölge.” diyerek sözlerini noktaladı.


DSC_0003.JPG image widget. Press Enter to type after or press Shift + Enter to type before the widget
Muhabir : Hatice SÖYLER
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans