yandex
Niğde'de Bir İlk: Volkanik Dağdan Esinlenen Tatlı
  • DOLAR
    35,1895
    %0,30
  • EURO
    36,7272
    %0,92
  • G. Altın
    2.968,28
    %1,32
  • Ç. Altın
    4.806,92
    %0,71
  • BIST
    9.791
    -0.42
  • BITCOIN
    97,374.92
    0
  • ETHEREUM
    3,477.48
    0.12
  • DOLAR
    35,1895
    %0,30
  • EURO
    36,7272
    %0,92
  • G. Altın
    2.968,28
    %1,32
  • Ç. Altın
    4.806,92
    %0,71
  • BIST
    9.791
    -0.42
  • BITCOIN
    97,374.92
    0
  • ETHEREUM
    3,477.48
    0.12

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Niğde'de Bir İlk: Volkanik Dağdan Esinlenen Tatlı


Niğde'den Göllü Dağ Tatlısı: Yerel lezzetlerle yaratılan, volkanik ilhamla sunulan tatlı. Tadın ve hikayesini öğrenin..

Niğde'de Bir İlk: Volkanik Dağdan Esinlenen Tatlı
Görsel Kaynağı :
İHA

Niğde'nin Kömürcü köyündeki sönmüş volkanik dağ Göllü Dağ'dan ilham alınarak yaratılmış yeni bir tatlı, şehirde damakları şenlendiriyor. Niğde Belediyesi Tabal Gastronomi Evi'nin yetenekli şefi Sema Nur Güven'in elinden çıkan "Göllü Dağ Tatlısı", hem tadı hem de hikayesiyle dikkat çekiyor.

GÖLLÜ DAĞ TATLISI'NIN HİKAYESİ

Niğde'nin yöresel lezzetlerini bir araya getiren bu tatlı, yaklaşık üç aylık bir çalışma ve onlarca denemenin ardından ortaya çıkmış. Şef Sema Güven, bu özel tatlının Niğde elmasını ön plana çıkarmak amacıyla tasarlandığını belirtiyor. Güven, "Göllü Dağ Tatlısı'nın adı, Niğde'nin Kömürcü köyünde bulunan sönmüş volkanik dağdan geliyor. Bu tatlıda her bir bileşenin bir anlamı var; elma dağı, pembe sos lavları, bisküvi kırıntıları toprağı, şeker karameli gölü ve kaymak dağın eteklerindeki karı temsil ediyor" diye açıkladı.

YEREL LEZZETLERDEN YENİLİKÇİ BİR TATLI

Sema Nur Güven, tatlının geliştirme sürecini şöyle anlatıyor: "Niğde denince akla ilk gelen ürün patates olsa da, ben Niğde elmasını ön plana çıkarmak istedim. Araştırmalarımda elmanın tuzlu tariflerle karşılaştım ama tatlı bir reçete yapmaya karar verdim. Annelerimizin yaptığı kuru zerdali, Kemerhisar üzümü ve Ulukışla cevizleri gibi coğrafi işaretli ürünlerle zenginleştirdik bu tatlıyı. Birçok deneme yaptık, en sonunda bu formülü tutturan tatlımızın sunumuna karar verdik."

TABAL GASTRONOMİ EVİ'NDE BULUŞMA

Sema Güven, yerel lezzetler üzerine Ar-Ge çalışmalarının devam ettiğini ve geçmişten günümüze gelen tariflerin yanı sıra, yeni yaratılan bu özgün tatlıların da Tabal Gastronomi Evi'nde yerli ve yabancı misafirlere sunulduğunu sözlerine ekliyor. Bu tatlı, hem yerel kültürün korunması hem de Niğde'nin gastronomi haritasında yeni bir nokta olarak anılmasını sağlıyor.

Muhabir : HABER MERKEZİ
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans