yandex
Niğde'de Ata Tohumlu Lahana hasadı
  • DOLAR
    41,7853
    %-0,01
  • EURO
    48,3572
    %0,04
  • G. Altın
    5.574,39
    %0,91
  • Ç. Altın
    9.057,79
    %0,00
  • BIST
    10.586
    0
  • BITCOIN
    113,823.754
    -0.47
  • ETHEREUM
    4,177.829
    -0.88
  • DOLAR
    41,7853
    %-0,01
  • EURO
    48,3572
    %0,04
  • G. Altın
    5.574,39
    %0,91
  • Ç. Altın
    9.057,79
    %0,00
  • BIST
    10.586
    0
  • BITCOIN
    113,823.754
    -0.47
  • ETHEREUM
    4,177.829
    -0.88

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Niğde'de Ata Tohumlu Lahana hasadı


İHA
25-08-2025 15:01:41
25-08-2025 15:07:44

Niğde Kaynarca'da beyaz lahana hasadı başladı

Niğde'de Ata Tohumlu Lahana hasadı
Görsel Kaynağı :
İHA

Niğde'nin Bor ilçesine bağlı Kaynarca köyünde beyaz lahana hasadı başladı. 

40570AW524328_04.jpg

Türkiye'de 'beyaz lahananın anavatanı ve borsası' olarak bilinen kaynarca köyünde üreticiler, yaklaşık 100 yıldır kendi ata tohumlarını koruyarak üretim yapıyor. Yaklaşık 25 dönüm alanda ekimi yapılan lahananın yıl sonuna kadar devam edecek hasat sürecinin ardından 300 bin tona yakın ürün elde edilmesi bekleniyor. Ata tohumuyla yapılan lahana üretimi hem sağlıklı beslenme açısından hem de köy ekonomisi için büyük önem taşıyor. Kaynarca köyünde üreticiler, lahanayı yalnızca ticari bir ürün olarak değil, kültürel bir miras olarak da görüyor. 

47172AW524328_05.jpg

 "ATA TOHUMUYLA ÜRETİM YAPIYORUZ" 

Kaynarca Köyü Muhtarı ve çiftçi Vedat Altınöz, köyde lahananın tamamen ata tohumu ile üretildiğini vurguladı. Altınöz, "Kaynarca köyü beyaz lahananın borsası, anavatanı. Bizim en büyük farkımız, 100 yıldır kendi ata tohumumuzu koruyarak üretim yapmamız. Dışarıdan hiçbir tohum almıyoruz, kendimiz yetiştiriyoruz. Nisan'ın sonunda başlayan ekim süreci Temmuz başına kadar devam eder. Hasat ise 15 Ağustos'ta başlar ve yıl sonuna kadar sürer. Kayıtlı 500-600 çiftçimiz var. Bu üretimle yılda yaklaşık 300 bin ton hasat alıyoruz" dedi. Beyaz lahananın sağlıklı ve her evde sık tüketilmesi gereken bir besin olduğunu vurgulayan Altınöz, "Lahana hem sağlık açısından hem de mutfaklarda çok yönlü kullanımıyla vazgeçilmez bir ürün. Sarma, dolma, turşu, salata ve birçok yemeği yapılıyor. 

49736AW524328_07.jpg

Her evde bulunması gereken bir nimet. İnşallah önümüzdeki yıllarda festivalle de lahanamızı tüm Türkiye'ye tanıtmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı. Kaynarca köyünde 150 dekarlık alanda üretim yapan çiftçi Yunus Emre Akbulut da ata tohumu ile yaptıkları üretimin önemine dikkat çekti. Akbulut; "Mesleğimiz lahana üretimi. Tamamen yerli ve organik şekilde yetiştiriyoruz. Anadan babadan kalma ata tohumu ile ekim yapıyoruz. Bu yıl 2 bin tona yakın verim bekliyorum. Maliyetimiz şu an 35-40 TL arasında, satışımız da 50 TL civarında. Kilosunu da 10 TL'den satıyoruz. Şükür Allah'a, geçimimizi lahanadan sağlıyoruz. Hasadımız 15 Ağustos'ta başladı ve Allah nasip ederse Ocak sonuna kadar devam eder" diye konuştu. 

15698AW524328_06.jpg

Üreticiler, gelecek yıllarda düzenlenecek etkinliklerle ata tohumundan yetişen Kaynarca lahanasının lezzetini ve çeşitliliğini Türkiye'nin dört bir yanına tanıtmayı amaçlıyor.  

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans