Müzik, Demans Tedavisinde Umut Veriyor: Zihinsel Fonksiyonları Canlandırıyor
Biruni Üniversite Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, müzik aleti çalmanın ve müzik yapmanın demans hastalarının zihinsel fonksiyonlarına olumlu etkiler sunduğunu belirtti. Demans hastalığının görülme sıklığının önümüzdeki yıllarda artacağını vurgulayan Asil, müziğin tedavi sürecinde önemli bir rol oynayacağını söyledi.
Biruni Üniversite Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, dünya genelinde hızla artan demans hastalığına dikkat çekerek, müziğin bu hastalığın tedavisinde önemli bir rol oynayabileceğini açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre şu an dünya çapında 55 milyon insanın demans hastası olduğunu ve bu rakamın 2030’da 75 milyona ulaşmasının beklendiğini belirten Asil, her 3 saniyede bir yeni demans vakasının ortaya çıkacağını söyledi.
Tedavide Müzik Desteği
Son 30 yıldır yapılan bilimsel araştırmaların, müzikal uyarıların demans tedavisinde bilişsel işlevler üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koyduğunu ifade eden Prof. Dr. Talip Asil, müzik aleti çalmanın veya doğrudan müzik yapmanın bilişsel işlevleri geliştirdiğine dikkat çekti. Özellikle erken evredeki demans hastalarında müziğin iyileştirici etkisinin daha yüksek olduğunu vurgulayan Asil, önümüzdeki yıllarda ilaç tedavilerinin yanı sıra müzik gibi bilişsel uyarıcı terapilerin daha fazla yer bulacağını belirtti.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)