Mutfakta Konserve Açarken Dikkat: Küçük Kesikler Büyük Sorunlara Yol Açabilir
Sivas Medicana Hastanesi'nden Doç. Dr. Neşe Kurt Özkaya, konserve açarken meydana gelen kesiklerin enfeksiyon riski taşıdığını ve ciddiye alınması gerektiğini belirtti. Küçük kesiklerin bile tendon, sinir ve eklem hasarına yol açabileceğini vurgulayan Özkaya, tedavinin gecikmesi durumunda başarı şansının düştüğünü ifade etti.
Mutfakta sıkça yaşanan kazalardan biri olan konserve açarken meydana gelen kesikler, ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Sivas Medicana Hastanesi Estetik Plastik Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Neşe Kurt Özkaya, bu tür kesiklerin hafife alınmaması gerektiğini vurguladı. Özellikle el, parmak ve bilek bölgesinde oluşan kesiklerin tendon, sinir ve damar yaralanmalarına neden olabileceğini ifade eden Özkaya, doğru temizlik ve bakım yapılmadığında enfeksiyon riskinin arttığını belirtti.
Özkaya, “Kesikler genellikle yüzeysel görünse de derin yaralar oluşabilir. Bu yaralar, doğru temizlenmezse ciddi enfeksiyonlar kapılabilir” diyerek, mutfakta dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Özellikle çocukların, yetişkinlere göre daha fazla risk altında olduğunu söyleyen Özkaya, bu tür kazaların tetanos aşısı ve antibiyotik tedavisi gerektirebileceğini de sözlerine ekledi.
Çalışan ebeveynlerin çocuklarına konserve açtırmadan önce dikkatli olmalarını tavsiye eden Özkaya, çocukların bu konuda daha fazla risk taşıdığını vurguladı. Kesiklerin geç fark edilmesi durumunda tedavi başarısının azaldığını belirten Özkaya, bu tür kazaların ciddiye alınması gerektiğini söyledi.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)