yandex
Muşmula Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?
  • DOLAR
    34,8545
    %0,07
  • EURO
    36,7478
    %0,18
  • G. Altın
    3.026,46
    %0,38
  • Ç. Altın
    4.837,77
    %0,00
  • BIST
    10.257
    0
  • BITCOIN
    97,243.46
    1.51
  • ETHEREUM
    3,653.07
    2.31
  • DOLAR
    34,8545
    %0,07
  • EURO
    36,7478
    %0,18
  • G. Altın
    3.026,46
    %0,38
  • Ç. Altın
    4.837,77
    %0,00
  • BIST
    10.257
    0
  • BITCOIN
    97,243.46
    1.51
  • ETHEREUM
    3,653.07
    2.31

Muşmula Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?


Birçok meyve sağlığa faydalı etkileriyle alternatif tıpta sıkça kullanılır. Düşük kalorili bir yiyecek olmasının yanı sıra sahip olduğu zengin besin değerleri ve fitokimyasallarla da öne çıkan muşmula bu meyvelerden biridir.

Muşmula Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Görsel Kaynağı :
Bülten

Kabızlığı önlemeden öksürük semptomlarını azaltmaya kadar birçok faydasıyla bilinen muşmula meyvesi hakkında detaylı bilgi edinmek ve "Muşmula nasıl tüketilir?" gibi soruların yanıtlarını öğrenmek için içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Muşmula Nedir?
Bilimsel adı Mespilus germanica olan muşmula, halk arasında döngel, yeni dünya, ezgil ve beşbıyık gibi farklı isimlerle de bilinir. Bu meyve gülgillerin bir alt türü olan Amygdaloideae familyasına aittir. Yaz mevsiminin ilk aylarında çiçek açan ve çoğunlukla sonbahar aylarında toplanan bu meyve, kahverengi-turuncu bir görünüme sahiptir. Muşmula ağacıysa çalıya benzeyen bir ağaç olup uzunluğu 3 ila 6 metreye kadar ulaşabilir. Görünüm itibarıyla küçük bir elmayı andıran muşmulanın kendine has bir aroması bulunur. Bu aroma damakta genellikle tatlı, biraz ekşi ve baharatlı bir tat bırakır.

Muşmulanın yetiştiği alanlar ılıman iklimlerin görüldüğü bölgelerdir. Bu nedenle ülkemizde genellikle Karadeniz ve Marmara Bölgesi'nde yetişir. Dünya geneline yayıldığı noktalarsa İran ve Güneydoğu Avrupa'dır. Muşmula vitamin ve mineraller açısından da oldukça zengindir. Bu yönüyle meyve olarak tüketildiği gibi gıda takviyesi olarak da kullanılır.


Muşmulanın Faydaları Nelerdir?
Muşmulanın insan vücudunun daha sağlıklı bir yapıya kavuşmasına destek olan birçok faydası bulunur. Bu olumlu etkiler bağışıklık sisteminden boşaltım sistemine kadar vücudun birçok farklı noktasında kendini gösterir. Bu çerçevede muşmulanın bazı faydaları genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

Pektin lif içeriği sayesinde vücudun su tutma kapasitesini artırarak bağırsakları hareketlendirir. Böylece kabızlık gibi sindirim sistemi hastalıklarının giderilmesine yardımcı olur.
Muşmulanın vitaminler, mineraller ve fitokimyasallar açısından zengin olması meyvenin antioksidan bir özellik kazanmasını sağlar. Bu yönüyle oksidatif stresi azaltır, karaciğerdeki toksinlerin vücuttan atılmasına destek olur ve böbrek sağlığını korur.
Polifenol bir içeriğe sahip olan muşmula iltihap kurutucu bir özellik gösterir. Bu özelliği sayesinde iltihap kaynaklı öksürük belirtilerinin giderilmesine aracılık eder. Astım ve bronşit gibi solunum yollarını etkileyen hastalıklar üzerinde olumlu etkilere sahiptir.
Özellikle muşmulanın yapraklarında bulunan C vitamini ve flavanoidler, ağız ve boğaz enfeksiyonlarının oluşmasını önler. 
Muşmula meyvesi içerdiği potasyum sayesinde kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olurken kalp sağlığının iyileşmesine de katkı sağlar.
Tip-2 diyabet hastalığında görülen semptomların hafiflemesine destek olur. 
Vücuttaki yağ birikimini azaltır. Trigliserit ve kötü huylu kolesterol (LDL) seviyelerinin azalmasında rol oynar.
Kansızlık tedavisini destekleyebilir ve kas aktivitelerinin korunmasında etkili olur.
Antiinflamatuvar etkisi sayesinde eklem sağlığına destek olur.
Damar yağlanmalarını azaltır ve damar sertleşmesinin önüne geçer. 
İçerdiği mineraller sayesinde kemik sağlığının desteklenmesine ve enerji metabolizmasının düzenlenmesine aracılık eder.
Düşük kalorili ve lifli bir yapıya sahip olması nedeniyle kilo kontrolünün sağlanmasına yardımcı olur.  
Uykusuzluğun ve mental performans düşüklüğünün giderilmesine aracılık eder. 
Huzursuzluk bacak sendromuna karşı iyileştirici bir etki gösterebilir. 
Vücut ısısı bozukluğunun giderilmesinde etkili olur. 
Muşmulanın içerdiği vitamin ve mineraller bilişsel hastalıkların ortaya çıkmasını önlemeye çalışır. Bu hastalıkların başında demans ve alzaymır gelir. Ayrıca hafızanın güçlenmesine de katkısı bulunur.  
Meyvenin kendisi dışında muşmula sirkesi de antibakteriyel özelliklere sahiptir ve bu yönüyle çeşitli rahatsızlıkların oluşmasının önüne geçebilir. Ayrıca muşmula çayının da sağlık açısından yararlı yönleri bulunur.
Muşmula çayının faydaları şu şekildedir:

Vücudun demir bağlama kapasitesini yükseltir.
Detoks etkisi gösterir.
Metabolizmanın hızlanmasını sağlar. 
İdrar söktürücü özelliği bulunur.
Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. 
Ödemin vücuttan atılmasına destek olur.
Bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olur. 

Muşmulanın Besin Değeri
Muşmula zengin besin değerlerine sahip bir meyvedir. Bu yönüyle sağlıklı ve lezzetli bir meyve oluşunun yanı sıra doğal bir gıda takviyesi olarak da tercih edilir. Muşmulanın içeriğinde yer alan vitaminler, mineraller ve çeşitli bileşikler şu şekilde sıralanabilir:

A, B ve C vitaminleri, 
Omega-6, 
Pektin, 
Fenolik bileşikler, 
Protein, 
Lif, 
Su,
Karbonhidrat, 
Fonksiyonel aminoasitler,
Flavanoidler, 
Taninler, 
Demir, 
Kalsiyum, 
Riboflavin, 
Niasin.
Ayrıca 100 gram muşmula meyvesinde yaklaşık 74 gram su bulunur. Bu meyvenin kalori değeriyse son derece düşük olup ortalama 40 kaloriye sahiptir.

Muşmulanın Zararları Nelerdir?
Muşmulanın kanıtlanmış özel bir yan etkisi ya da zararı bulunmaz. Ancak hemen her besinde olduğu gibi muşmulayı da ölçülü bir şekilde tüketmek ve tüketirken aşırıya kaçmamak gerekir. Aksi takdirde bu meyve sindirim sisteminin olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Sindirim problemlerinin yanı sıra fazla tüketim sonucu görülebilecek olası durumlar şu şekildedir:

Oksalat içeriği nedeniyle böbrek taşı oluşumuna zemin hazırlayabilir. 
Kan şekerinin yükselmesine neden olabilir. 
Nadiren de olsa alerjik reaksiyonların tetiklenmesine sebebiyet verebilir.
Bu noktaların dışında bazı bireylere de muşmula tüketmeleri tavsiye edilmez ya da doktor kontrolünde tüketmeleri önerilir. Bu kapsamda bazı risk grupları şu şekilde sıralanabilir:

Yüksek tansiyon (hipertansiyon) hastalarına muşmula tüketmeden önce doktorlarına danışmaları önerilir.
Hamile kadınların muşmula tüketiminde dikkatli olmaları ya da bir doktordan onay alıp tüketmeleri gerekir. Hamilelik döneminde oluşan hormonal değişiklikler muşmulanın lifli yapısıyla birleşerek mide sorunlarına ve sindirim rahatsızlıklarına yol açabilir.
Özellikle kan sulandırıcı ilaç kullanan bireylerin muşmula tüketmeden önce bir doktora danışmaları gerekir. 

Muşmula Nasıl Tüketilir?
Muşmula bir meyve türü olduğundan doğrudan tüketilebilir. Bununla birlikte muşmulanın çay, meyve suyu, komposto, reçel, püre ya da marmelat olarak da tüketilmesi mümkündür. Bir başka alternatif olarak da yoğurtla karıştırılarak da tüketilebilir.

Besleyici atıştırmalıkların yanı sıra muşmula meyvesine tatlılarda da yer verilebilir. Özellikle keklerde ve turtalarda muşmula kullanarak tatlılar lezzetlendirilebilir. Ayrıca peynir tabaklarında ya da salatalarda da muşmulaya yer verilebilir. Muşmula meyvesi sos olarak da tüketilebilir. Özellikle et yemekleri için ekşi ve tatlı bir sos arayan bireyler muşmulayı değerlendirebilir.

Muşmula, doğrudan tüketim ya da evde uygulanabilecek doğal yöntemler dışında gıda takviyesi olarak da tüketilebilir. Muşmulanın gıda takviyesi olarak sıvı, tablet, toz ve kapsül gibi farklı formları bulunur. 

Sıkça Sorulan Sorular
Muşmula çayı nasıl yapılır?

Muşmula çayı yapmak için öncelikle yaklaşık bir avuç kadar muşmula meyvesi ince ince dilimlenir. Ardından dilimlenen muşmulalar 1 litre suyun içine atılır ve kaynatılır. Kaynayan çay süzülür ve ılıması için bir süre beklenir. Muşmula çayı yeterince soğuduktan sonra tüketilebilir. Muşmula çayının içine isteğe bağlı olarak bal da ilave edilebilir.

Muşmulanın cinsel sağlığa etkisi bulunur mu? 
Muşmulanın damar sağlığını destekleyen ve kan dolaşımını artıran yönleri bulunur. Bu nedenle muşmula tüketimi libido yükseltici bir etki gösterebilir.

Bebeklere muşmula verilir mi? 
Genellikle bebeklerde altıncı aydan sonra ek gıdalara geçilir. Ancak her bebeğin genel sağlık durumu ve gösterebilecekleri alerjik reaksiyonlar farklı olabileceğinden muşmula tüketimine başlanmadan önce mutlaka bir doktora danışıp onay alınması gerekir.

Muşmula nasıl yenir? 
Muşmula yıkandıktan sonra çekirdeği çıkarılıp tüketilebilir. Muşmula ince kabuklu olması nedeniyle kabuğuyla birlikte de tüketilebilen bir meyvedir.

Muhabir : Bülten
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans