• DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    58,533.82
    -0.51
  • ETHEREUM
    2,486.85
    -0.3
  • DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    58,533.82
    -0.51
  • ETHEREUM
    2,486.85
    -0.3

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Mit mi gerçek mi? Dondurma boğaz ağrısına iyi gelir mi?


Dondurma, boğaz ağrısını hafifletir mi yoksa sadece lezzetli bir mit mi? Serin bir tatlı boğaz acısını dindirebilir mi? Yaz aylarının favori gıdalarından dondurmanın vücuda olan etkileri hep merak edilir. Dondurmanın boğaz ağrısına etkisi ve boğaz ağrısını hafifletebilecek diğer doğal yöntemler hakkındaki soruların cevaplarını içeriğimizde bulabilirsiniz.

Mit mi gerçek mi? Dondurma boğaz ağrısına iyi gelir mi?
Görsel Kaynağı :
Bülten

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Dondurma Boğaz Ağrısına İyi Gelir Mi?
Boğaz ağrısı, birtakım çevresel etkenler ve enfeksiyonlar sebebiyle ortaya çıkabilir. Bu ağrı, sebebine bağlı olarak bazen kendiliğinden geçebilir, bazen de ilaç kullanımı gerektirebilir. İlaç kullanımına ihtiyaç duyulmayan durumlarda evde uygulanabilen bazı doğal yöntemler boğaz ağrısının etkilerini hafifletmeye yardımcı olabilir. Örneğin birtakım sıcak ve soğuk gıdalar boğazdaki tahrişi, iltihabı ve ağrıyı azaltabilir. Dondurma da belirli durumlarda uygun ölçüde tüketildiğinde boğaz ağrısına iyi gelebilen besinlerden biridir. Dondurmanın boğaz ağrısına etkisi ve boğaz ağrısını hafifletebilecek diğer doğal yöntemler hakkında merak edilen soruların cevaplarını içeriğimizde bulabilirsiniz.


Boğaz Ağrısının Sebepleri ve Belirtileri
Boğaz ağrısı genellikle soğuk algınlığının, gribin ilk belirtisidir ve birkaç gün içinde azalıp geçebilir. Ancak boğaz ağrısını tetikleyen ve ağrıyla birlikte farklı belirtilerin ortaya çıkmasına yol açan bazı etkenler de olabilir. Boğaz ağrısına sebep olabilecek bazı faktörler şöyle sıralanabilir:

Bakteriyel Enfeksiyon: Bakteriyel enfeksiyonlar boğaz iltihabına ve ağrısına neden olabilir. Bu duruma yol açan bazı bakteriyel enfeksiyon türleri şunlardır:

Tonsilit: Enfeksiyondan bademciklerin etkilendiği bir durumdur. 
Farenjit: Genellikle boğazı etkileyen bir bakteriyel enfeksiyondur.
Faringotonsillit: Her iki durumun birlikte oluşmasına verilen isimdir.
Virüsler: Virüslerin yol açtığı viral enfeksiyonlar boğaz ağrısına sebep olabilir. Bu virüsler şunlar olabilir:

Soğuk algınlığına (nezle) yol açan rinovirüs,
Gribe sebep olan influenza virüsü,
COVID-19 virüsü,
Kızamık, su çiçeği, kabakulak gibi hastalıklara sebep olan virüsler. 
Gastro Özofajial Reflü: Gastro özofajial reflü hastalığı (GERD), mideden gelen asidin yemek borusuna geri dönmesine neden olur. Bu durum boğaz ağrısına ve boğazda yanma hissine yol açabilir.

Alerji: Bağışıklık sistemi; polen, çimen ya da evcil hayvan tüyü gibi bazı alerji tetikleyicilere karşı tepki verebilir. Bunun sonucunda burun tıkanıklığına neden olan bazı kimyasallar salgılanabilir. Burundaki aşırı mukusun boğazın arkasına damlamasıyla oluşan geniz akıntısı, boğazı tahriş ederek ağrıya sebebiyet verebilir.

Sigara Kullanımı: Tütün ürünleri solunum sistemine zarar vererek boğaz ağrısı ve boğazda yanma gibi çeşitli etkilere yol açabilir.

Kuru Hava ve Hava Kirliliği: Kuru hava ağızdaki ve boğazdaki nemi emer. Bu durum boğazda kuruluğa neden olup kaşıntı ve ağrı hissine yol açabilir. Hava kirliliği de solunumu etkileyerek boğazı tahriş eden bir diğer etkendir.

Ağızdan Nefes Alma: Özellikle uyurken burun yerine ağızdan nefes almak boğazda ağrıya sebep olabilir.

Boğaz ağrısının semptomları ağrıya neyin sebep olduğuna bağlı olarak değişebilir. Boğaz ağrısı şu şekillerde hissedilebilir:

Boğazda batma, yanma, kaşıntı, hassasiyet ve tahriş,
Yutkunurken veya konuşurken zorlanma,
Boğazda veya bademciklerde kızarıklık,
Enfeksiyon kaynaklı durumlarda bademciklerde beyaz lekeler.
Boğaz ağrısıyla birlikte şu semptomlar da görülebilir:

Burun tıkanıklığı,
Burun akıntısı,
Hapşırma,
Öksürük,
Ateş ve titreme,
Yutma güçlüğü,
Eklem ağrısı,
Karın ağrısı (Genellikle çocuklarda görülür.),
Boyundaki lenf bezlerinin şişmesi,
Ses kısıklığı,
Baş ağrısı,
İştah kaybı,
Kusma (Genellikle çocuklarda görülür).
Dondurmanın Boğaz Ağrısına Etkisi
Ağrının sebebi bir boğaz enfeksiyonuysa geçmesi için hekim tarafından önerilen bir ilaç kullanmak gerekebilir. Boğaz ağrısı bir virüsten kaynaklanıyorsa genellikle yaklaşık bir hafta içerisinde iyileşir. Bu durumda boğaz ağrısını yatıştırmak için birtakım önlemler alınabilir. Boğaz ağrısı yaşayan bireylere yutması zorlu sert yiyecekler yememeleri ve bol su içmeleri önerilir. Ağrının nedenine bağlı olarak bazı soğuk yiyecekler ve içecekler de ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.


Boğaz ağrısı durumunda bazı soğuk gıdaların etkisi şu şekilde açıklanabilir:

Boğazdaki sinir uçlarını soğutarak ağrıyı azaltabilir.
Boğazdaki iltihabı ve şişliği azaltmaya yardımcı olabilir.
Yutmada ve ağızdan nefes almada sorun yaşanıyorsa faydalı olabilir.
Dondurma, verdiği soğuk ve rahatlatıcı his sayesinde boğaz ağrısını hafifletebilen gıdalardan biridir. Dondurmanın soğukluğunun boğaz ağrısını yatıştırmaya ve iltihabı azaltmaya yardımcı olduğu bilinir. Dondurmanın insan sağlığına etkilerini inceleyen ve bilimsel kanıtlar sunan çok fazla çalışma yapılmamıştır. Az miktarda dondurma tüketen katılımcılarla yapılan bazı çalışmalar, dondurmanın etkisi hakkında anlamlı sonuçlar çıkarmak için yeterli değildir. Bu çalışmalar, genel yaşam tarzının ve beslenme alışkanlıklarının sağlık açısından daha önemli olduğu sonucunu ortaya koyuyor.

Bademcik ameliyatı sonrası dondurma tüketiminin boğaz ağrısını hafifletip hafifletmediği konusunda da araştırmalar yapılmıştır. Bazı veriler dondurmanın olumlu etkisini ortaya koysa da dondurma tüketiminin kesin etkinliğini doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu görülüyor.

Dondurmanın Faydaları
Dondurma kalsiyum, protein, A, B ve K vitaminleri ve fosfor açısından zengin bir besindir. Ölçülü olarak dondurma tüketmek sağlıklı bir diyetin parçası olabilir. Dondurma tüketiminin sağlayabileceği bazı faydaları şöyle sıralayabiliriz:

İçeriğindeki protein sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olabilir.
Dondurmanın serinletici ve susuzluğu giderici bir etkisi vardır. Bu sayede özellikle sıcak günlerde dondurma tüketmek rahatlatıcı ve ferahlatıcı bir etki sağlayabilir.
İçerdiği kalsiyum sayesinde kemik ve diş sağlığına faydalı olabilir. 
Soğuk tüketilen bir gıda olması sebebiyle boğaz ağrısını yatıştırabilir ve boğaz iltihabını azaltabilir.
Kasların temel yapısını oluşturan protein açısından zengin olması sebebiyle kas sağlığına ve gelişimine destek olabilir.
Dondurmanın Yan Etkileri
Vücutta soğuk ve buz uygulanan bölgelerde kan akışı azalma eğiliminde olabilir. Vücut dokularını uzun süre soğuk tutmak iyileşmeyi yavaşlatabilir. Bu sebeple diğer soğuk gıdalar gibi dondurma tüketiminin de miktarına ve sıklığına dikkat edilmelidir.

Dondurmanın yüksek şeker içeriği, iltihaplanmaya yol açabilir. Bu nedenle dondurmanın dikkatli tüketilmesi gerekir. İltihabın artması; bağışıklığın düşmesine ve var olan hastalığın iyileşmemesine sebep olabilir.


Boğaz Ağrısını Hafifletmek İçin Alternatif Yöntemler
Boğaz ağrısı yemek yemeyi, konuşmayı ve genel olarak günlük hayatı zorlaştırabilir. Evde uygulanan bazı yöntemler boğaz ağrısının zorlayıcı etkilerinin azalmasına yardımcı olabilir. Bu yöntemlerden bazıları şunlardır:

Sıcak Sıvı Tüketimi: Sıvı besinler mukoza zarlarını temizlemeye, sinüs enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olabilir. Boğazı nemlendirip yumuşatarak ağrıları hafifletebilir. Çeşitli çaylar ve tavuk çorbası boğaz ağrısına iyi gelebilecek sıcak sıvı alternatifleri arasında yer alır.

Soğuk Sıvı Tüketimi: Soğuk içecekler boğazda uyuşma etkisi oluşturarak ağrının ve iltihabın azalmasına yardımcı olabilir. Bazı soğuk içeceklerinse boğaz ağrısı durumunda tüketilmesi tavsiye edilmez. Örneğin asitli içecekler boğazı tahriş edebilir veya boğazdaki tahrişi artırabilir. Kafeinli ve alkollü içecekler de vücudun susuz kalmasına sebep olabileceğinden bu içeceklerden kaçınmak faydalıdır.

Buhar ve Nem: Sıcak suyla duş almak boğaz ağrısını hafifletebilir. Bunun nedeniyse buharın mukusu gevşetmesidir. Buhar etkisi boğazı nemli tutarak ağrının yatışmasına yardımcı olabilir. Buhar soluyarak da sıcak duşa benzer bir etki oluşturulabilir. Geniş bir kaba kaynar su koyulduktan sonra baş bir havluyla kapatılarak çıkan buharın burundan girmesi sağlanabilir. Bu yöntemi 10 ila 15 dakika kadar uygulamak boğazı nemlendirmeye yardımcı olur.

Sarımsak Tüketimi: Sarımsağın doğal antibakteriyel özelliklere sahip olması vücudun viral enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olabilir. Boğaz ağrısı durumunda bir diş sarımsak emilerek veya çiğnenerek tüketilebilir.

Bitkisel Çaylar ve Bal
Boğaz ağrısı tedavisinde yaygın kullanılan doğal yöntemlerden biri bitkisel çay tüketimidir. Boğaz ağrısına iyi gelen bazı bitki çayları şu şekilde örneklendirilebilir:

Papatya Çayı: İltihap önleyicidir ve antioksidan özelliğe sahiptir. Bu sayede boğaz ağrısına neden olan enfeksiyonun tedavisine yardımcı olmak için bağışıklık sistemini uyarabilir. Papatya çayı kafeinsiz bir çay olduğundan günün her saatinde tüketilebilir.

Yeşil Çay: Antioksidan ve iltihap giderici özelliği nedeniyle boğaz ağrısı durumunda tercih edilebilecek içeceklerden biridir. Ancak kafein içerdiğinden yeşil çayın uyumadan önceki birkaç saat içerisinde tüketilmemesi faydalı olabilir.

Nane Çayı: Nane antioksidan, antimikrobiyal ve antiviral etkilere sahiptir. Bu sebeple nane çayı tüketmek boğaz enfeksiyonuna ve iltihaba iyi gelebilir.

Ihlamur: Ihlamur boğazın yumuşamasına ve boğazdaki tahrişin azalmasına yardımcı olabilir.

Meyan Kökü Çayı: Meyan kökü çayı boğaz ağrısıyla ilişkili ağrıyı hafifletmeye yardımcı olan antibakteriyel özellikler taşır. Tüketildiğinde kısa süre içinde boğazda rahatlama sağlayabilir.

Mürver Çayı: Mürver veya kara mürver soğuk algınlığı ve boğaz ağrısı semptomlarına iyi gelebilir. Kara mürver bitkisinin kurutulmuş çiçekleriyle ve meyveleriyle hazırlanan kara mürver çayı, ağrı ve öksürük gibi soğuk algınlığı semptomlarını hafifletebilir.

Boğaz ağrısına iyi gelen doğal yöntemlerden biri de bal tüketmektir. 1 çay kaşığı bal tek başına tüketilebileceği gibi ılık suda veya bitki çayında seyreltilerek de tüketilebilir. Ancak balın yüksek miktarda şeker içermesi sebebiyle çok fazla tüketilmemesi önerilir.

Balın bazı faydaları da şöyle sıralanabilir:

Boğaz ağrısını ve öksürüğü yatıştırabilir.
Antimikrobiyal ve iltihap önleyici özelliklere sahiptir.
Mukus salgısını azaltabilir.
Tuzlu Su Gargarası ve Diğer Yöntemler
Evde boğaz ağrısı tedavisinde tuzlu su gargarası yönteminden faydalanılabilir. Bir bardak ılık suya yarım çay kaşığı tuz eklenerek hazırlanan tuzlu suyla gün içinde sık sık gargara yapılabilir. Tuzlu su boğazı temizlemeye ve boğazdaki bakterileri azaltmaya yardımcı olabilir. Bu sayede boğazdaki tahrişi ve rahatsızlık hissini de yatıştırabilir.

Tuzlu suya karbonat eklenerek de bir gargara karışımı hazırlanabilir. 1 su bardağı ılık suya çeyrek çay kaşığı kadar karbonat ve bundan biraz daha az miktarda tuz eklenebilir. Bu karışımla gün içerisinde birkaç kez gargara yapılabilir ve ardından ağız sade suyla çalkalanabilir.

Dondurma Tüketimi Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dondurma tüketiminin boğaz ağrısına faydaları olsa da dondurmanın hangi durumlarda ve ne miktarda tüketilmesi ya da hangi dondurma çeşidinin tercih edilmesi gibi birtakım konulara dikkat etmek faydalı olabilir. Boğaz ağrısı sırasında tercih edilebilecek bazı dondurma türleri ve tüketim önerileri şu şekilde detaylandırılabilir:

Yüksek şeker içeriğine sahip dondurmalar iltihabı kötüleştirebilir ve boğazı tahriş edebilir. Bu sebeple düşük şeker içeriğine sahip veya şekersiz dondurma alternatiflerine yönelmek daha doğru bir seçim olabilir. Özellikle boğaz ağrısının sebebinin bakteriler veya virüsler olduğu durumlarda iltihabın kötüleşmemesi için şeker tüketimini sınırlandırmaya özen gösterilebilir.


Süt alerjisi veya benzer bir hassasiyet söz konusuysa süt içeren dondurmalar tüketilirken dikkatli olunmalıdır. Bu gibi durumlarda Hindistan cevizi sütü veya badem sütüyle yapılan dondurmalar daha iyi bir alternatif olabilir. Bu alternatifler sütle ilgili sindirim sorunlarına yol açmadan rahatlatıcı bir his verebilir. 
çinde tanecikler bulunan çıtır veya sert karışımlı dondurmalar yutulurken tahriş edebilir. Bu sebeple kremsi dokuya sahip yumuşak dondurmalar tercih edilebilir.
Dondurma işlenmiş bir gıda olduğundan içerdiği yağ ve kalori oranı fazla olabilir. Aşırı dondurma tüketimi boğaz ağrısına ek olarak başka sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. Bu nedenle dondurma tüketimini sınırlandırmak ve sağlıklı bir diyetin parçası hâline getirmek faydalı olabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Boğaz ağrısı olanlar ne tür dondurmalar tüketebilir?
Boğaz ağrısı olanların iltihabı kötüleştirmemek için düşük şeker oranına sahip dondurmaları ölçülü bir şekilde tüketmeleri faydalıdır. Ayrıca yumuşak ve kremsi dondurmalar da tavsiye edilir. Aksi takdirde içinde tanecikler bulunan çıtır veya sert karışımlı dondurmalar ağrıyan bölgelerin tahriş olmasına yol açabilir.

Çocuklarda boğaz ağrısı için dondurma önerilir mi?
Çocuklarda bademcik ameliyatından sonra dondurma yemenin ameliyattan sonraki boğaz ağrısına etkisi konusunda araştırmalar yapılmıştır. Dondurma tüketiminin bazı çocuklarda boğaz ağrısını hafiflettiği yönünde sonuçlar ortaya çıkmıştır. Ancak soğuk ve işlenmiş bir besin olması sebebiyle çocukların dondurma tüketimini sınırlandırmak ve kontrol etmek faydalı olabilir. 

Muhabir : Bülten
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans