Metin Gürcan kaç yıl ceza aldı? DEVA Partisi Kurucu Üyesi Metin Gürcan neden hapis cezası aldı, suçu ne?
DEVA Partisi kurucusu Metin Gürcan'a gizli belge temininden 16 yıl 8 ay hapis cezası! Eski asker ve akademisyenin yargılandığı casusluk davası sonuçlandı.

Eski asker ve akademisyen kimliğiyle tanınan, aynı zamanda DEVA Partisi'nin kurucu üyelerinden Metin Gürcan, yargılandığı davada mahkemenin verdiği kararla gündeme oturdu. Gürcan, "gizli belge temin etme" suçlamasıyla 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Yabancı misyon temsilcilerine casusluk yaptığı iddialarıyla yargılanan Gürcan, yeniden cezaevine gönderildi.
CASUSLUK İDDİALARI VE SORUŞTURMA SÜRECİ
Metin Gürcan hakkındaki soruşturma, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılmıştı. Gürcan'ın çeşitli görüşmelerine ait fotoğraflar, soruşturma dosyasına önemli deliller olarak girdi. Başsavcılığın hazırladığı iddianamede, Gürcan'ın yabancı misyon temsilcilerine "gizli askeri belge sağladığı" detaylı bir şekilde anlatılıyordu. Bu durum, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.
HUKUKİ SÜREÇ VE YENİDEN TUTUKLANMA
2021 yılında tutuklanan Gürcan, 2022'de adli kontrol şartıyla serbest bırakılarak tutuksuz yargılanmaya başlamıştı. Ancak, davada kararın açıklanmasıyla birlikte Metin Gürcan, yeniden cezaevine gönderildi. Bu gelişme, davanın seyrini yakından takip edenler için sürpriz olmadı.
METİN GÜRCAN: ASKERİ GEÇMİŞTEN AKADEMİK HAYATA
1976 yılında Bilecik'in Bozüyük ilçesinde dünyaya gelen Metin Gürcan, 1998'de Kara Harp Okulu'ndan Sistem Mühendisi Piyade Teğmen olarak mezun oldu. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) farklı birimlerinde 1998-2014 yılları arasında görev yapan Gürcan, akademik kariyerine odaklanmak amacıyla 2015 Ocak ayında kendi isteğiyle emekli oldu. Meslek hayatının yaklaşık sekiz yılını Güneydoğu Anadolu, Irak, Afganistan, Kazakistan ve Kırgızistan gibi bölgelerde operasyonel faaliyetler, irtibat ve eğitim görevleriyle geçirdi.
Özel Kuvvetler bünyesinde yetişen Gürcan, 2008-2010 yılları arasında ABD Deniz Kuvvetleri Enstitüsü'nde "Bölgesel Kürt Yönetimi ile Bağdat merkezi yönetimi arasındaki çevre-merkez ilişkisi" konulu teziyle Güvenlik Çalışmaları alanında yüksek lisans derecesini aldı. Nisan 2016'da Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü'nde TSK'nın kurumsal dönüşüm kapasite ve isteği üzerine yazdığı doktora tezini başarıyla savunarak doktorasını tamamladı. Bu çalışmasını 2018'de "Opening the Blackbox: Turkish Military Before and After July 15" adıyla kitaplaştırdı.
Çok iyi derecede İngilizce ve orta düzeyde Rusça bilen Gürcan, 2009'da Solomon Asch Conflict Center/ Bryn Mawr College'de, 2014 ve 2015 yıllarında ise Oxford Üniversitesi Savaşın Değişen Karakteri (Changing Character of War-CCW) programında misafir araştırmacı olarak görev yaptı.
Metin Gürcan'ın uluslararası hakemli dergilerde (Turkish Studies, Small Wars Journal, Dynamics of Asymmetric Conflict, Perceptions) ve ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış, çatışmanın değişen doğası, terörizm, ayaklanma ve ayaklanmaya karşı koyma, sivil-asker ilişkileri, dış politika ve askeri strateji konularında 22 akademik makalesi bulunuyor. Ayrıca, çeşitli Türk ve yabancı haber sitelerinde güvenlik konularında yazıları düzenli olarak yayımlanmakta.
Gürcan'ın Oxford Üniversitesi'nden Prof. Robert Johnson ile birlikte editörlüğünü üstlendiği "The Gallipoli Campaign: The Turkish Perspective (Çanakkale Savaşı: Türk Perspektifi)" adlı İngilizce kitabı Nisan 2016'da basıldı. Yine "What went wrong in Afghanistan?: Understanding Counterinsurgency in Tribalized, Rural, Muslim Environments (Afganistan'da Ne yanlış Gitti? Aşiret Yapılı Kırsal Müslüman Bölgelerde Ayaklanmaya Karşı Koymayı Anlamak)" adlı İngilizce kitabı da Mayıs 2016'da okuyucularıyla buluştu.
Muhabir : HABER MERKEZİNiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)