Kullanıcıların mesajlaşırken çok fazla kullanmayı tercih ettiği emojiler, suç teşkil edebiliyor.

Avukat Tevfik İmamoğlu, emojilerin kullanılmasıyla tehdit, hakaret, cinsel taciz gibi birçok suçun işlenebildiğini ifade etti.
Diyarbakır’da tanımadığı birine kalp ve öpücük atan sanık hakkında taciz yönünden soruşturma başlatıldığını belirten İmamoğlu, vatandaşları bu konuda dikkatli olmaya davet etti.
“EMOJİ DEYİP GEÇMEMEK LAZIM”
Emojiler hakkında konuşan Avukat Tevfik İmamoğlu, emojilerin artık mahkemelere kadar yansıdığını söyledi.
İmamoğlu, "Son günlerde davaya konu olan emojiler, günlük hayatımızda önemli bir yer edindi. Hal böyle olunca emojilerin hukuka, mahkemelere yansıması da bir hayli hızlı oldu. 'Emoji' deyip geçmemek lazım, zira emojilerin kullanılmasıyla tehdit, hakaret, cinsel taciz gibi birçok suç işlenebiliyor. Hatta işten çıkarmalar, manevi tazminat davaları da gündeme gelebiliyor emojilerin kullanılması nedeniyle. Yurt dışından birkaç örnek vermek gerekirse Kanada'dan bir ürün satış teklifine 'baş parmak' emojisi konulması mahkeme tarafından 'kabul' niteliğinde kabul edilmiştir. Keza Amerika Birleşik Devletleri'nde tabanca, yumruk, ambulans emojilerinin tek mesaj halinde gönderilmesini tehdit ve saldırıya teşebbüs suçunu oluşturduğunu düşündü mahkeme. Yine Amerika'da çalışanına göz kırpma emojisi gönderen işverene cinsel taciz suçlamasıyla soruşturma başlatılmıştır. Görüldüğü üzere yabancı devlet mahkemeleri kararına konu olabilmekte emojiler. Türk hukukuna da yavaş yavaş entegre olmakta" dedi.

CİNSEL TACİZ SORUŞTURMASI BAŞLATILDI
Avukat İmamoğlu, Diyarbakır’da kalp ve öpücük emojisi gönderen şahsın cinsel tacizle yargılandığını ifade etti.
İmamoğlu, "Türk Hukuk Sistemi'nde geçtiğimiz günlerde emsal bir karar çıktı. Diyarbakır 7. Asliye Ceza Mahkemesi tanımadığı yabancı birine kalp ve öpücük emojisi atan sanığa cinsel taciz yönünden soruşturma başlattı. Yargılama sonucunda sanığa 'cinsel taciz' suçundan adli para cezası verildi, mahkeme bunu nitelikli hal olarak değerlendirdi elektronik ve posta yoluyla suçun kolaylaştırılması sebebiyle. Özetleyecek olursak emojilerin şu aşamada tek başına kullanılması herhangi bir suç oluşturmadığı kabul edilse de eylemin yoğunluğu, vatandaşın kastı ve diğer delillerle suça konu olabiliyor. Görülen o ki ilerleyen süreçte emojilerle ilgili önümüze çok dosya gelecek. Vatandaşlarımıza emoji kullanırken aleni bir şekilde paylaşmaması, özel mesajlarda emojileri hukuka uygun kullanmasını tavsiye ederim" diye konuştu.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)