Meme Kanserinde Yeni Nesil Tedaviler: Akıllı İlaçlar ve Onkoplastik Cerrahiler Öne Çıkıyor
Her 8 kadından 1’ini etkileyen meme kanserinde, genetik yapıya uygun hedefe yönelik akıllı ilaçlar ve minimal invaziv cerrahi yöntemler, tedavide devrim yaratıyor.

Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri olarak ciddi bir halk sağlığı sorunu olmaya devam ediyor. Ancak yeni nesil tedavi yaklaşımları, hastalığın seyrini ve tedavi yöntemlerini kökten değiştirmeye başladı. Medicana International İstanbul Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Sevim Kuşlu Çiçek, meme kanseri tedavisindeki son gelişmeler hakkında bilgi verdi.
Minimal İnvaziv ve Onkoplastik Cerrahiler Ön Planda
Meme kanserinde erken tanının artmasıyla cerrahi tedavi yöntemlerinde büyük değişiklikler yaşandığını belirten Dr. Kuşlu Çiçek, "Radikal mastektomi gibi organ kaybına neden olan ameliyatların yerini, vücut bütünlüğünü koruyan minimal invaziv cerrahiler aldı. Uygun hasta gruplarında meme koruyucu cerrahiler ve onkoplastik meme cerrahileri uygulanabiliyor" dedi. Özellikle onkoplastik cerrahide, meme dokusunun alınması sırasında eş zamanlı meme rekonstrüksiyonu yapılarak estetik ve fonksiyonel bütünlük sağlanıyor.
Erken Tanı ile Kol Ödemi Riski Azaldı
Erken tanı konan hastalarda meme ve deri koruyucu yöntemlerin uygulanabildiğini ifade eden Dr. Kuşlu Çiçek, “Sentinel lenf nodu biyopsisi sayesinde koltuk altı lenf bezlerinin tamamen temizlenmesine gerek kalmıyor. Bu da kolda ödem ve hareket kısıtlılığı riskini önemli ölçüde azaltıyor” diye konuştu.
Akıllı İlaçlar Herkese Uygulanmıyor
Meme kanserine yatkınlık oluşturan gen mutasyonlarının tedavide belirleyici olduğunu belirten Dr. Kuşlu Çiçek, “Meme kanseri dört biyolojik alt gruba ayrılıyor: Luminal A, Luminal B, HER2 pozitif ve üçlü negatif. Akıllı ilaçlar, HER2 pozitif kanser tiplerinde etkili. Ancak bu tedavi her hasta için uygun değil. Cerrahi tedavi ise kanserin evresine ve tipine göre planlanıyor” dedi.
En Agresif Tür: Triple Negatif Meme Kanseri
Tüm meme kanserlerinin yüzde 10-20’sini oluşturan üçlü negatif meme kanserinin daha hızlı büyüme ve metastaz yapma eğiliminde olduğuna dikkat çeken Dr. Kuşlu Çiçek, “Bu türde öncelikli tedavi kemoterapiyle başlıyor. Ardından cerrahi tedavi planlanıyor” şeklinde konuştu.
Yeni Tedavi Yaklaşımlarıyla Meme Kaybı Azalıyor
Son yıllarda gelişen neo-adjuvan sistemik tedaviler sayesinde cerrahi yöntemlerin de değişime uğradığını vurgulayan Dr. Kuşlu Çiçek, deri koruyucu mastektomi gibi tekniklerle memenin estetik ve işlevsel özelliklerinin korunabildiğini söyledi.
Dr. Kuşlu Çiçek, multidisipliner yaklaşımla sürdürülen meme kanseri tedavilerinin, ilerleyen teknoloji ve yeni tedavi protokolleri sayesinde daha etkili hale geleceğini sözlerine ekledi.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)