Meme kanseri, her 8 kadından birini etkileyen ciddi bir hastalık. Uzmanlar, sağlıklı alışkanlıklar edinmenin ve düzenli tarama yaptırmanın hastalığın görülme oranını düşürebileceğini belirtiyor.
Uzman Aile Hekimi Dr. Saadet Gök, meme kanseriyle ilgili farkındalık oluşturmanın önemine dikkat çekerek, özellikle 50 yaşından sonra meme kanseri riskinin arttığını belirtti. Dr. Gök, her kadının 20 yaşından itibaren düzenli olarak kendi kendine muayene yapması gerektiğini, 40 yaşından sonra ise iki yılda bir mamografi çektirmenin erken tanı açısından hayati önem taşıdığını vurguladı.
"Ülkemizde son 25 yılda meme kanseri vakaları 2.5 kat arttı. 50 yaşından sonra risk daha da yükseliyor. Kadınların adet döngüsünden dört-beş gün sonra düzenli olarak aynanın karşısında kendi kendine muayene yapması çok önemlidir. Ayrıca, 40 yaşından itibaren Sağlık Bakanlığı tarafından sunulan ücretsiz mamografi taramaları da erken tanı için büyük bir fırsat," diyen Dr. Gök, sağlıklı yaşam tarzının kanser riskini azaltmada kilit rol oynadığını belirtti.
Dr. Gök, meme kanseri riskini artıran faktörler arasında obezite, sigara kullanımı ve hareketsiz yaşam tarzının olduğunu ifade ederek, "Ailede meme kanseri öyküsü varsa özellikle dikkatli olunmalı ve erken aşamada taramalar yapılmalıdır. Risk faktörü taşıyan kadınlar 40 yaşından sonra mutlaka mamografi çektirmeli ve doktor kontrolünde olmalıdır" dedi.
Meme kanserinden korunmak için sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz yapma ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmanın önemine dikkat çeken Dr. Gök, kadınlara düzenli tarama ve muayene yapma konusunda uyarılarda bulundu.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)