yandex
Maymun Çiçeği Virüsüne Karşı Hızlı Tespit ve İzolasyon Kritik Rol Oynuyor
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Maymun Çiçeği Virüsüne Karşı Hızlı Tespit ve İzolasyon Kritik Rol Oynuyor


Dünya genelinde hızla artan "Mpox" vakaları, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) “küresel acil durum” ilan etmesiyle birlikte gündemdeki yerini koruyor.

Maymun Çiçeği Virüsüne Karşı Hızlı Tespit ve İzolasyon Kritik Rol Oynuyor
Görsel Kaynağı :
İHA

Halk arasında "maymun çiçeği" olarak bilinen ve ilk olarak Afrika kıtasında tespit edilen bu virüs, hızla dünyanın farklı bölgelerine yayıldı. Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden uzmanlar, virüsün yayılmasını engellemede en etkili iki yöntemin hızlı tespit ve izolasyon olduğunu belirtti.

Virüsün Kökeni ve Bulaşma Yolları

Yakın Doğu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kaya Süer ve Prof. Dr. Özen Aşut, virüsün kökeni ve yayılma yolları hakkında önemli bilgiler paylaştı. Prof. Dr. Özen Aşut, virüsün ilk olarak 1958’de maymunlarda keşfedildiğini, 1970’te ise Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde insanlarda görüldüğünü belirtti. "Maymun çiçeği, yakın temasla bulaşan ve cilt lezyonlarına yol açan bir hastalıktır. Korunmak için temastan kaçınmak ve aşı olmak önemlidir" dedi. Prof. Dr. Kaya Süer ise virüsün enfekte hayvanlarla veya insanlarla temas yoluyla bulaştığını ve genellikle 2 ila 4 hafta içinde iyileştiğini ancak bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ağır sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.

Belirtiler ve Hastalığın Seyri

"Maymun çiçeği" hastalığının belirtileri, virüse maruz kaldıktan 1 ila 21 gün sonra ortaya çıkıyor. Prof. Dr. Özen Aşut, belirtiler arasında döküntü, ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ve sırt ağrısı, lenf bezlerinin şişmesi ve halsizlik olduğunu belirtti. "Cilt döküntüleri genellikle yüz, kol ve bacaklarda ortaya çıkar ve tamamen iyileşene kadar hastalık bulaşıcıdır" dedi. Prof. Dr. Kaya Süer ise hastalığın genellikle kendiliğinden iyileştiğini ancak bağışıklığı zayıf kişilerde ve çocuklarda ölüm oranının %1 ile %6 arasında değiştiğini ifade etti.

Tedbirler ve Aşı Çalışmaları

Hastalığın yayılmasını engellemek için DSÖ, enfekte kişilerle fiziksel temastan kaçınmayı ve risk altındaki grupların aşılanmasını öneriyor. Uzmanlar, Avrupa İlaç Ajansı tarafından onaylanan “tecovirimat” adlı antiviral ilacın Mpox tedavisinde kullanıldığını belirtiyor. Aşıların enfeksiyona karşı etkili olduğunu vurgulayan uzmanlar, aşı sonrasında da tedbiri elden bırakmamak gerektiğini söylüyor.

Prof. Dr. Kaya Süer ve Prof. Dr. Özen Aşut, hastalığın yayılmasını engellemek için hızlı tespit ve izolasyonun önemine dikkat çekiyor. Belirtileri olan kişilerin hızla izole edilmesinin, virüsün yayılma hızını önemli ölçüde azaltabileceğini belirtiyorlar. Ayrıca, hasta kişilerle temas edeceklerin maske, eldiven gibi kişisel koruyucu ekipman kullanmasının kritik bir rol oynadığını hatırlatıyorlar.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans