İzmir Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Şebnem Çalık, doğal ortamlarda yetişen zehirli mantarların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.
Mantar zehirlenmelerinin özellikle yağışlı mevsimlerde daha sık görüldüğünü söyleyen Çalık, "Taze, kurutulmuş veya konserve şeklinde mantar tüketimi, ölümle sonuçlanabilen zehirlenmelere yol açabilir" dedi.
Zehirlenme belirtilerinin, mantarın türüne göre 2 ila 6 saat içinde ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Çalık, belirtilerin şunlar olabileceğini söyledi: "Sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabız artışı, ağızda metal tadı, bulantı, kusma ve terleme gibi erken belirtiler görülebilir. 6 saat sonra ise bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, kan ağrısı ve karaciğer ile böbrek sorunları gibi daha ciddi semptomlar ortaya çıkabilir."
Doç. Dr. Çalık, zehirlenmelerin tanısının, mantar yeme geçmişi ve belirtiler doğrultusunda koyulduğunu, en doğru müdahalenin en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak olduğunu vurguladı. Ayrıca, zehirlenmelerin basit önlemlerle engellenebileceğini belirten Çalık, "Doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi ve kültür mantarlarının tercih edilmesi, zehirlenmeleri önlemek için en etkili yöntemdir" diyerek halkı uyardı.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)