Mamografi, meme kanserinin erken teşhisinde hayati öneme sahip. Op. Dr. Mustafa Arısoy, mamografinin kanser yaptığı yönündeki yanlış bilgilere karşı uyarıda bulunarak, kadınları düzenli kontrole davet ediyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı olarak belirlenen dönemde, Çakmak Erdem Hastanesi Genel Cerrahı Op. Dr. Mustafa Arısoy, meme kanseri farkındalığı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Arısoy, meme kanserinin dünya ve Türkiye’de ciddi bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çekerek, erken teşhisin hayat kurtarıcı olduğunun altını çizdi.
Mamografinin, meme kanserinin erken teşhisinde en etkili yöntem olduğunu belirten Op. Dr. Arısoy, mamografinin kanser yapabileceği yönündeki yanlış bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini söyledi. “Mamografi çekiminde alınan radyasyon dozu kanser oluşturacak boyutta değil. Bu bir şehir efsanesi” diyen Arısoy, 40 yaşını geçen her kadının 2 yılda bir mamografi çektirmesi gerektiğini belirtti.
Mamografinin, Sağlık Bakanlığı’nın önerdiği tarama programları kapsamında Kanser Erken Teşhis Merkezlerinde ücretsiz olarak yapılabildiğini vurgulayan Arısoy, “Erken teşhis ile hastalarda ölüm oranını düşüren en önemli tetkiklerden biri mamografidir. Teknolojinin gelişmesiyle, dijital mamografi ve tomosentez gibi yöntemlerle radyasyon dozu giderek azalmış durumda” dedi.
Ayrıca, 20 yaşından itibaren kadınların yılda en az bir defa meme kontrolüne gitmesi gerektiğini hatırlatan Arısoy, “Kadınlar adet dönemleri bittiğinde kendilerini düzenli olarak kontrol etsinler. Kitle gibi bir durum hissederlerse hemen doktora başvursunlar” diyerek, erken teşhisin önemine dikkat çekti.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)