Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Dilek Eker Büyükşireci, meme kanseri tedavisinde fiziksel tedavinin önemine dikkat çekerek, lenfödemin erken evrede tedavi edilmemesi durumunda başarı şansının azaldığını belirtti. Meme kanseri hastalarında gelişen kas-iskelet sorunları ve nöropatik ağrılar için fiziksel tıp ve rehabilitasyonun kritik olduğunu vurguladı.

Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türü olarak öne çıkıyor. Erken tanı ile tedavi sürecinde hayat kurtarıcı bir rol oynayan meme kanserinde, hastaların takip sürecinde sadece genel cerrahlar ve onkoloji uzmanları değil, fiziksel tıp ve rehabilitasyon (FTR) uzmanları da önemli bir rol oynuyor. Medicana International Samsun Hastanesi'nden Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Dilek Eker Büyükşireci, meme kanseri tedavisinde FTR’nin kritik olduğunu belirterek, özellikle lenfödem konusunda uyarılarda bulundu.
Lenfödemin Erken Tedavisi Önemli
Doç. Dr. Dilek Eker Büyükşireci, lenfödemin, meme kanseri tedavisi gören hastalarda görülebilecek ciddi bir sorun olduğunu ve erken evrede müdahale edilmediğinde tedavisinin zorlaştığını belirtti. Lenfödem, kanserli hücrelerin lenf bezlerine yayılması, lenf bezlerinin çıkarılması veya radyoterapi nedeniyle gelişebiliyor. Lenfödemin erken dönemde fark edilmesiyle hastaların hayat kalitesinin arttığını vurgulayan Büyükşireci, “Eğer lenfödem tedavi edilmezse ilerleyen evrelerde başarı şansı oldukça azalır” dedi.
Kemik Sağlığı ve Nöropatik Ağrılara Dikkat
Meme kanseri tedavisi sırasında kullanılan hormon tedavileri nedeniyle hastalarda kemik erimesi riski oluşabileceğini hatırlatan Doç. Dr. Büyükşireci, “Fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanları tarafından kemik sağlığı takip edilmeli ve gerekli takviyeler yapılmalı” dedi. Ayrıca, kemoterapi ilaçlarının sinir uçlarında hasara neden olarak nöropatik ağrılara yol açabileceğini ve fizik tedavi ile bu ağrıların hafifletilebileceğini belirtti.
Selülit Riski
Lenfödemi olan hastalarda selülit riskine de değinen Doç. Dr. Büyükşireci, lenfödemin ilerlemesi durumunda ciltten lenf sıvısının dışarı sızmasının enfeksiyonlara yol açabileceğini söyledi. Bu nedenle lenfödem riski taşıyan hastaların düzenli olarak fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı tarafından takip edilmesi gerektiğini vurguladı.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)