Özer, her yaştan bireyin sağlık için kuruyemiş tüketimini teşvik ederek, bu besinlerin hem lezzet hem de sağlık açısından önemli olduğunu belirtti.
Harvard Üniversitesi tarafından 32 yıl süren kapsamlı bir araştırmanın sonuçlarına göre, düzenli kuruyemiş tüketiminin kalp damar hastalıkları riskini yüzde 25 oranında azalttığı belirtildi. Çalışmada kuruyemişlerin sağlık üzerindeki olumlu etkileri vurgulanarak, uygun miktarda tüketiminin kalp, damar ve sinir sistemi üzerinde önemli yararları olduğu ifade edildi.
Gıda Mühendisi Ayşen Orhan Özer, araştırmanın bulgularını değerlendirerek, “Kuruyemişler, kalp damar hastalıkları riskini önemli ölçüde azaltan besinlerdir. Haftada iki kez fındık, ceviz, badem, kaju, antepfıstığı ve yerfıstığı tüketilmesi öneriliyor. Bu kuruyemişler, içerdiği yararlı yağlar sayesinde kalp damar yollarını açıyor ve genel sağlık üzerinde olumlu etkiler sağlıyor,” dedi.
Özer, kuruyemişlerin sağlığa faydalarına da dikkat çekti. Özellikle fındık ve bademin omega 3 yağ asitleri nedeniyle kalp dostu olduğunu belirten Özer, bu kuruyemişlerin kan pıhtılaşmasını ve damar sertliğini önlediğini, tansiyonu düşürdüğünü ve şeker hastalarında kalp hastalığı riskini azalttığını kaydetti. Cevizin bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve damar sertliğini önlediği, kajunun ise potasyum ve selenyum gibi mineraller içerdiği ifade edildi. Ayrıca, yer fıstığının kan şekerini düşürdüğü ve zihin açıcı etkileriyle bilindiği vurgulandı.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)