Elde edilen veriler, ksilitolün kalp sağlığı üzerindeki etkilerinin daha fazla araştırılması gerektiğini ve halkın bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini gösteriyor.
Ankara Koru Hastanesi Kalp Merkezi'nin kurucusu Prof. Dr. Sinan Altan Kocaman, paketli gıdalarda yaygın olarak kullanılan ksilitol adlı tatlandırıcının kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Kocaman, ksilitolün kandaki pıhtılaşma oranını yüzde 50 artırabileceğini belirterek, bu durumun kalp krizi, kalp yetmezliği, beyne pıhtı atması ve felç gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı.
Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalarda ksilitolün, kandaki trombositleri aktive ederek pıhtılaşma riskini artırabileceği ortaya kondu. Prof. Dr. Kocaman, tatlandırıcının hem sentetik hem de doğal olarak kullanıldığını ifade etti. Yapılan çalışmalarda, ksilitolün trombositleri mikroskop altında aktive ettiği ve bu durumun kan damarlarında pıhtılaşmayı tetikleyebileceği gözlemlendi.
Kocaman, ksilitolün neredeyse tüm gıda sektöründe kullanılan yaygın bir tatlandırıcı olduğunu belirtti. "Bu tatlandırıcının vücutta bulunan miktarının bin katı kadarının kanda dolaşması, pıhtılaşmayı artırabilir" diyen Kocaman, düzenli tüketiminin kanın pıhtılaşma riskini artırdığını vurguladı. Ancak, bir tatlandırıcının tek seferde kalp krizi riskine neden olup olmayacağı kesin olmamakla birlikte, uzun vadede tüketim oranının yüksek olması durumunda kardiyovasküler sorunların artabileceğini belirtti.
Prof. Dr. Kocaman, ksilitol tüketiminin özellikle trombosit pıhtılaşmaya eğilimli kişilerde risk oluşturabileceğini ve bu tür kişilerin tatlandırıcı tüketimini sınırlamaları gerektiğini önerdi.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)