yandex
Kronik öksürük tehlike habercisi olabilir!
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32
  • DOLAR
    34,4556
    %-0,03
  • EURO
    36,5391
    %-0,05
  • G. Altın
    2.926,08
    %0,22
  • Ç. Altın
    4.967,14
    %0,00
  • BIST
    9.431
    0
  • BITCOIN
    91,905.77
    -0.13
  • ETHEREUM
    3,091.66
    -0.32

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Kronik öksürük tehlike habercisi olabilir!


Öksürük, farklı hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilen ve esasında solunum sistemini temizleyen bir savunma mekanizmasıdır.

Kronik öksürük tehlike habercisi olabilir!
Görsel Kaynağı :
Bülten

Kronik öksürüğün ardında yatan 6 önemli rahatsızlık
Genellikle sonbahar ve kış aylarında görülen öksürüğün aslında bir mevsimi yok. Nedeni ise öksürüğün akciğer tümöründen akut bronşite kadar pek çok hastalıkta görülmesi. Bununla birlikte sinüzit, çeşitli alerjik hastalıklar ve kalp yetersizliği gibi akciğere bağlı olmayan hastalıklarda da öksürükten şikâyet edilebiliyor. Bu nedenle solunum yollarının önemli bir koruyucusu olan öksürüğü durdurmak yerine, nedenlerinin tespit edilerek tedavi edilmesi gerekiyor. İşte kronik öksürüğe yol açan hastalıklar...


1- Astım
Sigara içmeyen erişkinlerde görülen kronik öksürüğün yüzde 25-35’i astıma bağlı olarak gelişiyor. Kişiler çoğunlukla kuru ve geceleri ortaya çıkan öksürükten şikâyet ediyor. Hatta astımlıların yüzde 7-11’inde tek belirti öksürük olabiliyor. Kişi, “Bir kez ortaya çıkan, tekrarlayan, hışıltılı solunum atağı öyküsü var mı?”, “Alerjen madde, hava kirliliğine maruziyet ya da egzersiz sonrası öksürük ya da hışıltılı solunum oluyor mu?”, “Soğuk algınlığı hemen göğse iniyor ya da iyileşmesi 10 günden uzun sürüyor mu” gibi sorulara çoğunlukla “evet” yanıtını veriyorsa astım tanısına yaklaşılıyor.

2- Postnazal akıntı sendromu
Erişkinlerdeki kronik öksürüğün en sık nedenlerinden birini oluşturuyor. Burun ve sinüslerden gelen sekresyonun boğaza akması sonucu öksürük yaşanıyor. Bu tabloya alerjik rinit, bakterial sinüzit, allerjik fungal sinüzit, enfeksiyon sonrası rinit ve mesleksel rinit yol açıyor. Dolayısıyla bu sorunlar tedavi edilmesiyle öksürük de ortadan kalkıyor.

3- Gastroözafagial reflü
Kronik öksürük yakınmasıyla başvuran kişilerin çok büyük bir kısmının nedenini oluşturuyor. Mide asit sıvısının, yemek borusu alt ucunun geçici gevşemesi, karın içi basıncının artması gibi nedenlerle mideden yemek borusuna doğru geri gelmesiyle oluşan tahriş sonucu meydana geliyor. Bu durumda öksürük ve göğüs yanması yaşanıyor. Gün içinde 10-15 kez yemek sırasında, yemek sonrasında ve uykuda öksürük nöbetleri yaşanıyorsa reflüden şüphe etmek gerekiyor. Hastalığın tanısı videolarinkoskopi ile konuluyor.

4- Akciğer kanseri
Erken evrede belirti vermeyen akciğer tümörleri de nadir olmakla birlikte inatçı öksürüke neden olabiliyor. Bu kişilerde öksürük genellikle balgamlı veya kuru şekilde ortaya çıksa da bazı kişilerde öksürükle birlikte kanlı balgam da görülebiliyor. Yaşam kayıpları açısından da son derece önem taşıyan akciğer kanserinin tüm semptomlarının ciddiye alınması ve hemen hekime başvurulması gerekiyor.

5- Kronik bronşit
Öksürük şikâyetiyle kendini gösteren bir diğer önemli sorunun nedenini kronik bronşit oluşturuyor. Birbirini izleyen 2 yıldan fazla ve her yıl en az 3 ay devam eden balgamlı öksürük şikâyetleri gözleniyor. Bu yakınmalara neden olabilecek hastalığı bulunmayan, irritan tozlara, duman veya sigaraya maruz kaldığı bilinen kişilerde kronik bronşitten şüphe etmek gerekiyor. Bronşektazi tüberküloz, bronşiolit, interstisyel akciğer hastalığı (akciğer sertleşmesi) gibi hastalıklarda da kronik öksürük şikâyeti görülüyor.

6- Kronik psikojenik öksürük
Ağırlıklı olarak çocukluk çağında görülen bir durum. Bilinen bir solunum sistemi hastalığı olmamasına karşın kronik öksürükten şikâyet ediliyor. Yetişkinlerin de yaklaşık yüzde 9’unda görülebilen bu durum “alışkanlık” ya da “tik” öksürüğü olarak tanımlanıyor. Ortada fiziki bir neden olmadığı halde boğazına bir şey takılma hissiyle gelen kuru öksürük yaşayan bu kişilerde daha sık depresyon tespit ediliyor.

Öksürük 8 haftadan uzun sürüyorsa dikkat!
Öksürük etkenini belirlemek ve tedaviyi değerlendirebilmek açısından akut, subakut, kronik şeklinde sınıflandırılıyor. 3 haftadan kısa süren öksürük “akut” olarak tanımlanıyor. Genellikle nezle, grip, üst solunum yolu enfeksiyonları gibi yaygın görülen sorunlardan kaynaklanabildiği gibi sol kalp yetmezliği, pulmoner emboli gibi nadir görülen hastalıklara da işaret edebiliyor. Süresi 3-8 hafta kadar devam eden öksürük ise “subakut” olarak tanımlanıyor ve etken olarak üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, astım, sinüzit, allerjen veya irritan maddelerle maruziyet rol oynuyor. Öksürük 8 haftadan uzun sürüyorsa “kronik” olarak tanımlanıyor ve önemli bir hastalığa işaret edebiliyor.

Muhabir : Bülten
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans