Kimyasal gebelik son zamanlarda sıklıkla duyulan bir durum. Peki kimyasal gebelik nedir? Kimyasal gebelikle ilgili merak edilenler yazımızda...
Kimyasal gebelik son zamanlarda sıklıkla duyulan bir durum. Peki kimyasal gebelik nedir? Kimyasal gebelikle ilgili merak edilenler yazımızda...
Kimyasal Gebelik Nedir?
Kimyasal gebelik, embriyonun hamileliğin 5’inci haftasından önce, yani hamileliğin ilk zamanlarında görülen erken dönem düşüktür. Kimyasal gebelikte aslında yumurta döllenir ve embriyo oluşur, hatta rahime yerleşebilir ama tam olarak bu yerleşme yaşanamazsa daha sonra gelişimi durur. Kimyasal gebelik, biyokimyasal gebelik olarak da bilinir.
Hamilelik testlerinin hassasiyetlerinin gelişmesi testlerin adet görülmesinden 3 gün öncesine kadar bile hamilelik hormonlarını algılayabiliyor. Bu nedenle de kadınların kimyasal gebelik teşhislerinin kolaylaştığı sonucuna varırken bu durumun adını daha sık duyar hale geldik denebilir.
Kimyasal Gebelik Belirtileri
Kimyasal gebelik belirtisi sadece adet gecikmesidir. Bu yüzden kişiler gerçekte hamile kaldıklarını anlayamayabilirler. Kimyasal gebelik erken döneminde yapılan test sonucunda zayıf bir pozitif sonuç çıkar ve daha sonra bu birkaç hafta içinde negatife döner. Adet gecikmesinin yanı sıra diğer kimyasal gebelik belirtileri şunlardır:
Kanda düşük beta HCG değerleri,
Regl döneminde hafif veya normalden daha fazla ağır olan karın ağrıları (Yaşanan kanama ve kramplar birkaç gün sürebilir),
Pozitif hamilelik testi olmasına rağmen vajinal kanama,
Normal adet kanamasından yaklaşık 1 hafta önce görülen hafif lekelenme (Bu lekelenme yerleşme kanaması veya erken gebelikte oluşan lekelenme ile karıştırılmamalıdır. Çünkü pozitif gebelikte kanama embriyonun rahime tutunduğu dönemde yaygındır. Bu süreç küçük kan damalarına zarar verip yırtabilir. Buna kan akışına sebep olur. Bu lekelenme genellikle pembemsi ya da kahverengimsidir. Bu durum hamile kaldıktan 10-14 sonra normal kabul edilir)
Kimyasal gebelik belirtileri arasında mide bulantısı, göğüs hassasiyeti ve yorgunluk gibi tipik hamilelik belirtileri görülmez. Çünkü kimyasal gebelikte hamilelik hormon seviyeleri olmasına rağmen düşüktür. Bu sebeple bu belirtileri yaşamanız beklenmez. Kimyasal gebelik geçirenler ruhsal olarak üzüntü ve endişe hissedebilir.
Kimyasal Gebelik Neden Olur?
Kimyasal gebelik genellikle fetüsün olağan şekilde gelişmesini engelleyen kromozol birtakım anormalliklerden kaynaklanır. Bu sorunlar genellikle tek seferliktir. Yani tekrar edeceğinden endişe edilmemelidir. Kimyasal gebelik yaşamamak için daha sonra önlem alınmasını gerektirmez.
Bazı durumlar kimyasal gebelik riskini doğurur. 35 ve üzeri yaşa sahip olmak, tedavi edilmemiş bir pıhtılaşma sorununun veya tiroit hastalığının, diyabet gibi kronik bir hastalığın, polikistik over sendromunun olması bu durumlara örnek olarak verilebilir.
Gebelik testi pozitif çıkan bir hastada kanama olması her zaman kimyasal gebelikle ilişkili olmayabilir. Bu nedenle pozitif çıkan gebelik testinden sonra yaşayacağınız bir kanamada mutlaka doktora gitmelisiniz.
Birden fazla kez yaşanan kimyasal gebelik yaşamak normal gebelik geçirmekle ilgili bir alarm yaratmaz. Kimyasal gebelikler düşük olarak değerlendirilmez.
Düzenli adet gören bir kadının adeti 10 gün ve üzerinde geciktiğinde evde gebelik testi yapmalı veya doktoruna başvurmalıdır.
Kimyasal Gebelik Kaç Hafta Sürer?
Kimyasal gebelik düşüğü diğer düşüklerle karıştırılmamalıdır. Diğer düşükler 20 haftadan önce daha yaygın olarak görülse de hamileliğin her dönemde görülebilir. Kimyasal gebelik hamile kalındıktan çok kısa süre sonra, gebeliğin ilk 5 haftasına kadar görünür. Hamileliği tespit etmek için kandan yapılan beta HCG testi pozitif çıkar. Ancak çoğu kişi kimyasal gebeliğin çok erken gelişmesi nedeniyle hamile kaldığının ve düşük yaptığının farkına bile varamaz. Çünkü hamilelik belirtileri bile göstermeden bu gebelik sonlanabilir. Ama kimyasal gebelik yaşayanlar, normal döngüde yaşanan gebelikten biraz daha ağır ve geç gelen bir regl dönemi geçirebilirler. Kimyasal gebelik hatalı sonuç demek değildir. Aslında fetüsün ultrasonda görünmesinden önce yaşanan düşük gebeliktir. Kimyasal gebeliğin takibinde beta HCG testi normalde olması gerektiği gibi yükselme göstermez veya düşme eğilimindedir ve ultrasonda görünecek kadar büyük bir gebelik kesesi yoktur.
Kimyasal Gebelikte Adet Ne Kadar Gecikir?
Kimyasal gebelik kaybı, olağan adet döngüsünden yaklaşık 1 hafta sonra görülür. Yani “Kimyasal gebelikte adet kaç gün gecikir?” diye düşündüğünüzde gecikmenin 1 hafta olduğu sonucuna varabilirsiniz.
Kimyasal Gebelik Ne Zaman Belli Olur?
Kimyasal gebelik, hamile kalındıktan çok kısa bir süre sonra yaşandığı için çok anlaşılamasa da yukarıda sayılan belirtilerden yola çıkarak doktorun test yapmasıyla anlaşılır.
Kimyasal Gebelik Tedavisi Var mıdır?
Kimyasal gebelik tedavi gerektirmez. Ancak kimyasal gebeliğe neden olan tiroit, diyabet gibi bir sorununuz varsa bunun tedavi edilmesi sağlanır. Bu da kimyasal gebelik sonrası hamilelik şansınızı artırabilir. Kimyasal gebelik sonrası adet döngünüz normale döndüğünde hamile kalmayı yeniden düşünebilirsiniz.
Kimyasal Gebelik Yaşayanlar Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kimyasal gebelik fiziksel olarak herhangi bir hasar bırakmaz. Ancak kimyasal gebelik sonrası adet kanamasının ağır geçmesinin ciddi kan kaybı yaşatması gibi bir durum nadir olarak görülebilir. Anemi gibi durumlar için tedavi uygulanır. Bu nedenle adet kanamanızı dikkatli gözlemleyin. Kimyasal gebelik sonrası hamilelik için doktorunuz bir ay kadar beklemenizi tavsiye edebilir.
Kimyasal gebelik kişinin yaptığı yanlışlar nedeniyle meydana gelmez. Yani kişinin hatası değildir. Kimyasal gebelik pozitif test sonucunun görüldüğü bir süreçtir. Bu sebeple bir beklenti ve hayal kırıklığı getirebilir. Bu süreçte bazı kadınlarda travma sonrası stres belirtileri görülebilir. Kabuslar, geçmişe dönüşler, aşırı uyarılma ve kaybı hatırlatan her türlü şeyden kaçma gibi sorunlar olağandır. Ancak unutulmamalıdır ki kimyasal gebelikten sonra hamile kalmak mümkündür. Bunun için vücudunuzun ve zihninizin toparlanması için zamana ihtiyacı vardır. Duygusal olarak ne olursa olsun ailenizden ve çevrenizden destek alın ve kendinize zaman tanıyın. Kendinizi izole etmemeye çalışın. Çevrenizdeki kişilerin bu hamileliğin gerçek olmadığını iddia edebilir ve anlayışsız davranabilirler. Bu tür davranışlarla karşılaşabilirsiniz. Kim ne düşünürse düşünsün bu kaybı yaşamanız sizi üzüntüye boğabilir. İhtiyaç duyduğunuzda psikolojik destek alma seçeneğinizi düşünebilirsiniz.
Kimyasal Gebelik Yaşayanlar Ne Yapmalıdır?
Kimyasal gebelik yaşandığında bir sonra normal bir hamileliğin olması olağandır. Birden çok kimyasal gebelik yaşayanlar bile daha sonraki gebeliklerinde pozitif sonuç alabilirler. Sadece defalarca kimyasal gebelik yaşanması durumunda nedeni bulmak ve yeni bir erken düşük riskini azaltmak için doktorunuza başvurmalısınız. Kimyasal gebelik sonrası hamile kalanlar sağlıklı bir gebelik geçirebilirler.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)