yandex
Keratin Nedir? Keratin Ne İşe Yarar?
  • DOLAR
    34,7801
    %0,08
  • EURO
    36,7084
    %-0,05
  • G. Altın
    2.956,36
    %0,47
  • Ç. Altın
    4.824,20
    %0,00
  • BIST
    10.064
    0
  • BITCOIN
    99,267.77
    -0.32
  • ETHEREUM
    3,947.44
    -0.03
  • DOLAR
    34,7801
    %0,08
  • EURO
    36,7084
    %-0,05
  • G. Altın
    2.956,36
    %0,47
  • Ç. Altın
    4.824,20
    %0,00
  • BIST
    10.064
    0
  • BITCOIN
    99,267.77
    -0.32
  • ETHEREUM
    3,947.44
    -0.03

Keratin Nedir? Keratin Ne İşe Yarar?


Keratin nedir, keratin ne işe yarar, keratin hangi besinlerde bulunur gibi sorularınızın yanıtını bu yazımızda okuyabilirsiniz.

Keratin Nedir? Keratin Ne İşe Yarar?

Keratin nedir, keratin ne işe yarar, keratin hangi besinlerde bulunur gibi sorularınızın yanıtını bu yazımızda okuyabilirsiniz.

Keratin, vücudun ürettiği saçlar, tırnaklar ve cilt bariyerinin oluşmasına yardımcı olan bir çeşit doğal proteindir. Keratin aynı zamanda cilt sağlığını destekleyerek cilt üzerinde bulunan yaraların giderilmesine, saç ve tırnak sağlığının korunmasına yardımcı olur. Keratin içerikli ürünler özellikle kadınların yoğun ilgi gösterdiği ürünlerdir. Keratin takviyeleri saçların daha parlak ve canlı görünmesini sağlar. Keratin takviyelerini genellikle gür, dalgalı ve yıpranmış saçlara sahip bireyler tercih eder. Keratin ayrıca organlarda da bulunmaktadır. Keratin vücutta iki şekilde bulunabilir. Bunlar alfa keratin ve beta keratindir. Keratin tek bir molekülden oluşmaz. Keratin birbirine peptit bağlarıyla bağlanan aminoasitlerden oluşmaktadır. Saçta bulunan keratinin içeriğinde melanin pigmenti bulunmaktadır. Vücutta saç, kaş, göz, dudaklar gibi bölgelerin renklerinin belirlenmesi işlevini edinen 2 çeşit melanin bulunmaktadır. Bunlar feomelanin ve eumelanindir. 
Bazı yiyecekler vücudun keratin üretmesine yardımcı olabilir. Keratin üretimini arttırmak için somon, yumurta, sarımsak, havuç, pırasa, soğan ve brokoli gibi besinler tüketilebilir.


Keratin Ne İşe Yarar?
Vücutta üretilen ve takviye olarak alınan keratinin vücut için birçok faydası bulunmaktadır. 
Vücutta üretilen keratinin faydaları:
Vücutta üretilen keratin saç ve tırnakların yapısal bütünlüğünün korunmasını sağlayarak bir döngü oluşturur. Ayrıca cildin en üst tabakası olan epidermisin dış etkenlere karşı korunması ve güneş ışınlarının olası zararlarından korumayı amaçlar. Aynı zamanda vücutta üretilen keratin dış etkenler tarafından oluşan tahribatların onarılması konusunda da etkilidir. 
Takviye keratinlerin amaç ve faydaları:
Keratin takviyeleri saç dökülmesinin önlenmesi, tırnakların kırılmasını azaltarak sağlıklı uzamasını sağlama ve saç kökünü güçlendirmek için kullanılır. Aynı zamanda saçlar için en çok kullanılan takviye yöntemi sıvı keratinlerdir. Saç için sıvı keratin uygulamalarının amacı ise saçları daha parlak, düz ve yumuşak hale getirmektir. Keratin uygulamaları genellikle dalgalı ve kabarık saçları ola bireyler tarafından tercih edilmektedir.

Keratin Bakım Nedir?
Keratin bakımı genellikle saçlar için tercih edilen bir uygulamadır. Genellikle yıpranmış, kuru, nemsiz, kabarık, kıvırcık veya dalgalı saçlara sahip kişiler tarafından tercih edilmektedir. Bu uygulama saçların daha düz, canlı, parlak ve yumuşak olmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda yıpranmış ve işlem görmüş saçların tahribatını azaltarak görünümünü iyileştirmeyi amaçlar. Keratin bakımı yapay keratin proteinlerinin saça ısı yardımıyla hapsedilmesi ile olur.

Keratin Bakımı Zararları Nelerdir?
Keratin bakımı kimyasal bir işlem olduğu için risk faktörleri de bulunmaktadır. Keratin bakımının oluşturabileceği bazı olumsuz durumlar şu şekildedir:

Keratin bakımı ürünleri içeriğinde ağır kimyasalları da bulundurduğundan solunum sırasında akciğerler ve solunum yolları üzerinde olumsuz etkilere sebep olabilir.
İçerdiği kimyasallar sebebiyle bazı kişilerde ciddi alerjiye sebep olabilir.
İşlemin ısı ile saça keratin sıvısını hapsetme bölümünde ortaya çıkan duman ve yoğun koku gözleri etkileyebilir. 
Keratin Türleri Nelerdir?
Alfa-Keratin ve Beta-Keratin olmak üzere 2 tür keratin bulunmaktadır.

Alfa-Keratin: Alfa keratin tip 1 ve tip 2 olarak ayrılır. Bu tür keratin saçlar, epidermis (derinin en üst katmanı), tırnaklar ve hayvanların boynuz kısımlarında bulunur. Aynı zamanda ana keratindir. 
Beta-Keratin: Beta keratin hayvanların tüy, gaga ve pullarında bulunan bir keratin türüdür. Sert yapısıyla koruma sağlamaktadır.
İnsan vücudunda bulunan 54 farklı alfa-keratin 2 tiptir. Bunlar:

Tip 1: 28 farklı keratinden oluşan tip 1 keratinin görevleri yenileme, cildi koruma ve onarmadır. Tip 1 saçlar ve tırnaklar üzerinde de etkilidir. Aynı zamanda cildin en üst katmanının korunmasına yardımcı olur ve zarar görmüş, yapısal bütünlüğü bozulmuş saç, tırnak ve cilt hücrelerinin yenilenme, onarılma süreçlerine destek olur.
Tip 2: 26 farklı keratin den oluşan tip 2 keratinin görevleri tip 1 keratinlerini yönetmek ve işlemlerini dengede tutmaktır. Tip 2 keratinler 20 cilt keratini ve 6 adet saç keratininden oluşmaktadır. Tip 2 keratinin dayanıklılık, cilt sağlığını destekleme, epidermisin korunması gibi görevlere sahiptir. 
Hangi Besinlerde Keratin Bulunur?
Saç, tırnak ve cilt sağlığı için oldukça önemli ve faydalı olan keratin vücudun ürettiği ve dışardan da temin edilebilen bir proteindir. Vücutta üretilmesinin yanı sıra keratin bazı besinler aracılığıyla da vücuda alınabilir. Keratin açısından zengin besinler şu şekildedir:

Somon: Somon protein açısından oldukça zengin bir besindir. Aynı zamanda içerdiği biyotin  ve omega 3 sayesinde saçları ve saç köklerini güçlendirmeye yardımcı olur. 
Tatlı patates: Tatlı patates içerdiği A vitamini, B6 vitamini, C vitamini ve potasyum sayesinde oldukça faydalıdır. Aynı zamanda keratin üretimi konusunda vücut için oldukça faydalıdır.
Sarımsak: Sarımsak saçların daha güçlü ve parlak görünmesine yardımcı olur ve keratinin üretilmesine katkı sağlar.
Soğan: Saçlar ve saç derisinin güçlenmesinde etkili olduğu bilinen soğan, keratinin üretilmesinde etkilidir. 
Yumurta: Yumurta protein açısından oldukça zengin bir besindir. Aynı zamanda içinde bulunan A ve B12 vitaminleri sayesinde keratin oluşumunu desteklemeye yardımcı olur.
Ay çekirdeği: Ayçekirdeği içerdiği protein ve B7(Biyotin) sayesinde keratin oluşumunu destekleyen besinler arasında yer alır.
Havuç: Havuç A vitamini, B6 vitamini, B7(Biyotin) Vitamini, K1 vitamini ve potasyum içeren oldukça zengin ve besleyici bir sebzedir. Cilt, saç, tırnak sağlığı için ve onarım gibi özellikleri sayesinde vücutta keratinin üretilmesine yardımcı olur.
Mango: Mango meyvesi içeriğinde bulunan folat ve C vitamini sayesinde keratin oluşumunu desteklemeye yardımcı olur.
Keratin Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Keratin bakımı ne işe yarar?
Keratin bakımı saçların daha pürüzsüz, düz, yumuşak görünmesini sağlar. Aynı zamanda saçtaki kabarıklığın azaltılması içinde tercih edilmektedir.

Vücut keratin üretir mi?
Keratin vücut tarafından üretilen bir çeşit proteindir. Saçlar, tırnaklar ve cilt bariyeri açısından oldukça önemlidir.

Muhabir : HABER MERKEZİ
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans