Kanserle mücadelede erken teşhis hayat kurtarıyor
Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Doğan Bahadır İnan’dan 4 Şubat Dünya Kanser Günü vesilesiyle açıklama yaptı.
Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Doğan Bahadır İnan, 4 Şubat Dünya Kanser Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, kanserin dünya ve Türkiye’de önemli bir sağlık sorunu olmaya devam ettiğini vurguladı. Kanserin, hem dünyada hem de Türkiye’de ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldığını belirten İnan, dünya genelinde her yıl yaklaşık 19,9 milyon kişinin kansere yakalandığını, 9,7 milyon kişinin ise kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi. Ayrıca, 2040 yılında dünya genelinde 30 milyon yeni kanser vakası bekleniyor.
İnan, kanserin başlıca risk faktörlerinin tütün kullanımı, yüksek beden kütle indeksi, düşük meyve ve sebze tüketimi, yetersiz fiziksel aktivite ve alkol tüketimi olduğunu ifade ederek, bu risk faktörlerinden kaçınılması gerektiğinin altını çizdi. Kanserin, bu faktörlere dikkat edilerek ve kanıta dayalı önleme stratejilerinin uygulanmasıyla önlenebilir olduğuna dikkat çeken İnan, erken tanı ve tedavi ile birçok kanserin iyileşme olasılığının yüksek olduğunu belirtti.
NİĞDE’DE KANSER TARAMA PROGRAMLARI YÜRÜTÜLÜYOR
Niğde’de de 2008 yılından itibaren Ulusal Kanser Kontrol Programı kapsamında, meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için tarama programlarının yürütüldüğünü vurgulayan İnan, bu programların, toplumun ihtiyaçlarına ve hastalık yüküne uygun olarak devam ettiğini söyledi. Ayrıca, tarama hizmetlerinin kırsal ve dezavantajlı gruplar için araçlarla taşınarak sunulduğunu belirtti.
Ulusal Kanser Tarama Programı çerçevesinde Niğde’de yürütülen tarama faaliyetleri hakkında bilgi veren İnan, şu detayları aktardı:
Meme kanseri: 40-69 yaş arası kadınlara yılda bir kez klinik meme muayenesi yapılmakta, 2 yılda bir mamografi çekilmektedir.
Rahim ağzı kanseri: 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA testi yapılmaktadır.
Kalın bağırsak kanseri: 50-70 yaş arasındaki kişilere 2 yılda bir gaitada gizli kan testi yapılmakta, 10 yılda bir kolonoskopi önerilmektedir.
Pozitif ya da şüpheli bulgulara rastlanan kişilerin, teşhis ve tedavi süreçlerinin ilerletilmek üzere ilgili sağlık kuruluşlarına yönlendirildiği belirtildi. Niğde’de, kanser taramalarını artırma ve sağlık okuryazarlığını geliştirme amacıyla farkındalık çalışmaları da yürütülmektedir.
ÜCRETSİZ KANSER TARAMASI YAPTIRABİLİRSİNİZ
İnan, vatandaşların, kanser taramalarını Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), İlçe Sağlık Müdürlükleri, Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak yaptırabileceklerini hatırlattı. Kanserle mücadelede erken teşhis ve taramanın önemine dikkat çeken İnan, toplumsal farkındalığın artırılmasının büyük bir kazanım sağlayacağına inandığını söyledi.
Muhabir : HABER MERKEZİNiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)