Gazi Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Coşkun, kanser teşhisi aldıktan sonra sigarayı bırakan hastaların yaşam süresinin, sigaraya devam edenlere göre ortalama iki yıl uzadığını belirtti.
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Coşkun, kanser teşhisi alan ve sigara kullanan hastaların tütün ürünlerini bırakmasının, hayat sürelerini belirgin şekilde uzattığını söyledi. Coşkun, Teksas Üniversitesi'nde yapılan ve JAMA Oncology dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmanın sonuçlarına dikkat çekerek, "Kanser teşhisi sonrası altı ay içinde tütün tedavisine başlayan ve üç ay içinde sigarayı bırakan hastalarda yaşam süresi, sigaraya devam edenlere kıyasla ortalama 2 yıl daha fazla oldu" dedi.
Araştırmaya göre, sigara bırakan hastalarda kanserle ilişkili ölümlerde yüzde 22 ila 26 oranında azalma görüldü. En iyi sonuçlar, kanser teşhisinden sonra altı ay içinde tütün tedavisine başvuran ve üç ay sonra sigarayı bırakan hastalarda tespit edildi.
Prof. Dr. Coşkun, "Kanser tanısı alan hastaların sigarayı bırakması, sadece ikinci kanser riskini önlemekle kalmıyor, aynı zamanda tedavi sürecinde akciğerle ilgili olumsuz durumların önüne geçiyor," dedi. "Bu çalışma bize sigarayı erken dönemde bırakmanın, kanser hastalarının yaşam süresini de anlamlı ölçüde uzattığını gösteriyor."
Hekimlerin ve hasta yakınlarının bu konuda hastaları teşvik etmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Coşkun, "Sigarayı bırakmak, kanser tedavisinin başarısı ve yaşam süresinin uzaması açısından son derece kritik bir adım" dedi.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)