Kanser tedavisinde sigara bırakmanın önemi her geçen gün daha da belirginleşiyor. Sigara içen hastalar, erken dönemde sigarayı bırakarak yaşam sürelerini ortalama 2 yıl uzatabiliyor.
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Coşkun, sigara içen kanser hastalarının tütün tedavisiyle sigarayı bıraktıktan sonra yaşam sürelerinin belirgin şekilde uzadığını açıkladı. Prof. Dr. Coşkun, Teksas Üniversitesi'nde yapılan ve JAMA Oncology dergisinde yayımlanan bir araştırmanın sonuçlarına değinerek, kanser teşhisi alan ve sigarayı bırakan hastaların, sigaraya devam edenlere göre ortalama 2 yıl daha fazla yaşadığını belirtti.
Araştırma, kanser teşhisi sonrası altı ay içinde tütün tedavisine başlanıp üç ay sonra sigara bırakmanın, kanserle ilişkili ölümlerde yüzde 22-26 oranında azalmaya yol açtığını ortaya koydu. Coşkun, sigara bırakmanın sadece ikinci kanser gelişimini engellemekle kalmayıp, aynı zamanda tedavi sürecinde akciğere bağlı sorunların oluşmasını da önlediğini vurguladı.
Prof. Dr. Coşkun, sigarayı erken dönemde bırakmanın kanser hastalarının yaşam süresini uzattığını belirterek, "Hekimler ve hasta yakınları, hastaların sigarayı erken dönemde bırakmaları konusunda daha fazla duyarlı olmalı ve onları teşvik etmelidirler" dedi.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)