• DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    59,185.02
    -0.16
  • ETHEREUM
    2,522.04
    -0.16
  • DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    59,185.02
    -0.16
  • ETHEREUM
    2,522.04
    -0.16

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Kanser Hastası Yakınlarına Uzman Psikologdan Altın Öğütler


Kanser hastalarının yakınları, tedavi sürecinde birçok zorlukla karşı karşıya kalıyor. Bu süreçte doğru davranışları sergilemek isteyen aile bireyleri, genellikle ne yapacaklarını bilemeyip endişeye kapılıyor. Uzman Psikolog Mehmet Güney Ziyalan, bu noktada önemli tavsiyelerde bulunarak hastaların yakınlarına rehberlik ediyor.

Kanser Hastası Yakınlarına Uzman Psikologdan Altın Öğütler
Görsel Kaynağı :
İHA

 Ziyalan, kanser hastası yakınlarının sürecin nasıl ilerleyeceği konusunda profesyonel desteğe ihtiyaç duyabileceğini belirtiyor. Ziyalan, hastalık sürecinin yalnızca hastayı değil, yakınlarını da etkilediğini ve onların da duygusal olarak zorlanabileceğini ifade ediyor. Ziyalan, hastalar ve yakınları için hazırladığı tavsiyelerle, bu zorlu süreci daha kolay ve verimli bir şekilde geçirmelerine yardımcı olmayı hedefliyor.

Ziyalan’ın 10 Maddelik Tavsiye Listesi

  1. Moralini Yüksek Tutma Baskısından Kaçının: Kanser hastaları genellikle sürekli olarak moral yüksekliği bekler. Ancak bu, hastalar üzerinde stres yaratabilir. Duygusal olarak güçlü olmak, bir hastalığın tedavisinde her zaman mümkün olmayabilir.
  2. Duygularını Yaşamasına İzin Verin: Hastaların olumsuz duygular yaşaması doğaldır. Bu duyguları bastırmak yerine, yaşamasına izin vermek ve destek olmak daha iyidir.
  3. Düşüncelerini İfade Etmesine İzin Verin: Hastanın hissettiklerini ifade etmesine izin vermek, anlaşılmadığını hissetmemesi için önemlidir. Her zaman açık bir iletişim kanalı sağlayın.
  4. ‘Seni Anlıyorum’ Demektense Anlamaya Çalışın: Her ne kadar benzer durumları yaşamış olsanız da, kişiyi tam olarak anlamanız zor olabilir. Duygularını yansıtmak ve gerçekçi bir iletişim kurmak daha etkilidir.
  5. Bir Takım Olarak Görün: Hastanın öfkesi veya mutsuzluğu kişisel olarak alınmamalıdır. Bu duygular, genellikle hastalığın bir parçasıdır ve siz bu sürecin bir parçasısınız.
  6. Kıyaslamalardan Kaçının: Hastanın başkalarıyla kıyaslanması, olumsuz duyguları artırabilir. Her bireyin hastalıkla baş etme tarzı farklıdır.
  7. Suçlamalardan Kaçının: Hastalığın nedeni hakkında suçlayıcı yorumlar yapmak, genellikle daha fazla üzüntüye yol açar. Hastalığın ortaya çıkmasında kişinin kendi hatalarının yanı sıra birçok faktör rol oynayabilir.
  8. Çabayı Görün: Hastanın tedavi sürecindeki çabalarını takdir edin. Her durumda mükemmel sonuçlar beklemek yerine, gösterilen çabanın önemini vurgulayın.
  9. Gereksiz Müdahalelerden Kaçının: Detayları düzeltmeye çalışırken, gereksiz müdahalelerde bulunmaktan kaçının. Bu, ilişkilerde olumsuz etkiler yaratabilir.
  10. Kendinizi Tüketmeyin: Süreç uzun ve zorlu olabilir. Kendi ihtiyaçlarınıza dikkat edin ve gerektiğinde profesyonel destek alın. Kendi psikolojik sağlamlığınızı korumanız, hastaya daha iyi destek olmanızı sağlar.

Bu öneriler, kanser hastalarının yakınlarına, hem kendi hem de hastanın iyilik hali için önemli ipuçları sunuyor. Uzman Psikolog Mehmet Güney Ziyalan’ın tavsiyeleri, bu zorlu süreçte hem hasta hem de yakınları için daha sağlıklı bir yaşam sürdürmelerine yardımcı olabilir.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans