Dünyada ölüm sebeplerinin ilk sırasında yer alan kalp damar hastalıkları hakkında açıklamalarda bulunan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Yesin, sağlıksız beslenme, fiziksel hareketsizlik, alkolün zararlı kullanımı ve tütün kullanımının kalp rahatsızlıklarının başında geldiğini ifade etti.
Dünyada ölüm sebeplerinin ilk sırasında yer alan kalp damar hastalıkları hakkında açıklamalarda bulunan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Yesin, sağlıksız beslenme, fiziksel hareketsizlik, alkolün zararlı kullanımı ve tütün kullanımının kalp rahatsızlıklarının başında geldiğini ifade etti.
Kalp damar hastalıkları konusunda bilgilendirmelerde bulunan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Drç Mahmut Yesin, kalp damar hastalıklarının kalp ve kan damarlarında gerçekleşen bir takım bozukluklar, anormalliklerdir dedi. Kan damarlarında çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelen olumsuzlukların, ciddi, hatta ve hatta ölümcül sonuçları olacağını söyleyen Yesin, düzenli olarak gerekli test ve tahlillerin yaptırılması, gerek görülürse radyolojik görüntülerin çekmesi gerektiğini ifade etti. Yesin, damar tıkanıklıklarında uygulanan tedavi şekillerinden bahsetti. Yesin, “Bütün damar tıkanıklıklarının (kalp damarı, şah damarı, bacak damarı, kol damarları vs.) tedavileri ilaçla tedavi (medikal takip), balon/stent yöntemi ya da açık ameliyat dediğimiz cerrahi yöntemlerle yapılır. Son yıllarda ameliyatsız yöntem olan balon/stentleme yöntemi ile açık ameliyatlardan daha yüz güldürücü sonuçlara ulaşılabilmektedir" ifadelerini kullandı.
ANJİYO NEDİR?
Doç. Dr. Yesin, anjiyografi işlemi hakkında ise şu bilgileri paylaştı:
"Anjiyografi, eskiden kasık bölgesinden girilen, son dönemde ise daha sık olarak el bileğindeki küçük bir damardan girilerek küçük borucuk şeklinde kateter dediğimiz malzemelerle yapılan bir damar görüntüleme/damarı görme işlemidir. Damar tıkanıklığını tespit ettiğimizde, hasta ve yakınlarına detaylı bilgilendirme yaptıktan sonra ilaç tedavisi düzenleyip balon ve stent dediğimiz damarı açmaya yarayan yöntemle yine el bileğinden bu işlemi yapıyoruz"
TIKALI DAMARLARIN TEDAVİSİ NASIL GERÇEKLEŞİYOR?
Günlük pratiklerinde nadir de olsa çok zor diye sınıflandırabilecekleri damar tıkanıklıklarının da olabildiğini işaret eden Doç. Dr. Yesin, bunlardan en önemlisinin ise tam tıkanmış (yüzde 100 tıkalı) damar tıkanıklıkları olduğunu ifade etti.
Bu tip tıkanıklıklara kronik total oklüzyon (CTO) dediklerini belirten Doç. Dr. Yesin, "Eskiden bu tip tıkanıklıklar için tek tedavi yöntemi açık kalp ameliyatıydı ancak son zamanlarda teknolojinin ilerlemesiyle mikro müdahalelerle ameliyatsız açılabiliyor. Bu tip damarları açmak için çok ciddi emek, özellikli malzeme, özel teller, özel mikrokateterler ve özel balonlar gerekmektedir. Eğer kateter laboratuvarınızda bu tip malzemeler yoksa ya da bu konuda tecrübeniz yoksa, bu damarları açmak/açmaya çalışmak hastaya fayda yerine zarar getirebilir. Dolayısıyla, bu konuda tecrübeli bir hekimin müdahalesi doğru olacaktır. Nitekim kendi kliniğimizde bu tip zor damarların müdahalesini yapıyoruz. Bir diğer zor işlem ise damar tıkanıklığı kireçlenmiş ve normal balon stentleme yöntemi ile açılamayan damarlardır. Genelde yaşlı hastalarımızda ya da böbrek yetmezliği olanlarda bu durumla sık karşılaşırız. Bu tip tıkanıklıklar için de aterektomi dediğimiz damar içini traşlama yöntemini kullanıyoruz. Yine bu yöntemde de damarların yırtılma riski yüksektir. Ancak tecrübeli operatörler tarafından düşük riskle yapılabilmektedir" ifadelerini kullandı.
İHMALE GELMEZ!
Damar tıkanıklıklarının çoğunda ameliyatsız tedavinin mümkün olduğunu ifade eden Mahmut Yesin, çoğu müdahalenin el bileğinden yapılabildiğinin altını çizdi. Yesin, "Kalp damar tıkanıklığı dünyadaki en sık ölüm sebebidir. Kalp için kontrollerimizi aksatmamalıyız. Özellikle şeker hastalığı olanlar veya sigara içen hastalarda ayak yarası varsa ve yürürken bacaklarda ağrısı varsa mutlaka bacak damar tıkanıklığı için kardiyoloji uzmanına başvurması gerekmektedir. Erken teşhis edildiği takdirde bacak kesilmesinin önüne geçilebilir. Görme bozukluğu ya da kısa süreli felç atağı geçirenlerde şah damar tıkanıklığı olabilir, basit bir yöntem olan ultrason ile tetkik edilmelidir" sözlerine ekledi. ( İHA )
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)