• DOLAR
    32,7268
    %-0,06
  • EURO
    35,2003
    %0,49
  • G. Altın
    2.447,76
    %-0,09
  • Ç. Altın
    3.951,61
    %0,00
  • BIST
    10.739
    0
  • BITCOIN
    63,295.96
    -0.39
  • ETHEREUM
    3,494.90
    -0.42
  • DOLAR
    32,7268
    %-0,06
  • EURO
    35,2003
    %0,49
  • G. Altın
    2.447,76
    %-0,09
  • Ç. Altın
    3.951,61
    %0,00
  • BIST
    10.739
    0
  • BITCOIN
    63,295.96
    -0.39
  • ETHEREUM
    3,494.90
    -0.42

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

İYİ Parti İl Başkanı Uzun'dan gündem yaratacak açıklama


Uzun dönemin bakanı Bekir Pakdemirli’nin “Ecemiş Suyu Niğde’nindir ve Niğde’de kalacak” sözlerini hatırlattı.

İYİ Parti İl Başkanı Uzun'dan gündem yaratacak açıklama

İYİ Parti Niğde İl Başkanı İbrahim Uzun; “2009 yılında dillendirilen ve ilerleyen süreçte kamuoyunda da zaman zaman yer bulan Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamında da adı geçen Niğde’nin Ecemiş Suyu’na, kentin ilerleyen süreçte kendi ihtiyacı olacakken 400 kilometrelik hat ile Konya’ya kadar götürülmesini doğru bulmuyoruz” dedi. Uzun dönemin bakanı Bekir Pakdemirli’nin “Ecemiş Suyu Niğde’nindir ve Niğde’de kalacak” sözlerini hatırlattı. 
Zaman zaman tartışmalara da konu olan ve KOP Projesi kapsamına dahil edilen meşhur Ecemiş suyunun Niğde’den Akdeniz’e kadar bu hat üzerinde bulunan ekolojik sistemin bir parçası olduğuna değinen İYİ Parti İl Başkanı Uzun, son olarak önceki gün Niğde İl Koordinasyon Kurulu toplantısında yeniden ele alınan bu konuya ilişkin önemli bir açıklama yaptı.

KAYNAK NİĞDE’NİN, PAY İSE KONYA İLE AKSARAY’IN OLACAK!

Uzun, “Ecemiş Suyu Kaynaklarının Çevre Havzalara İçme Suyu Aktarımı Projesi” Niğde ile birlikte Aksaray ve Konya illerini de kapsadığını, 71 milyon metreküp su hacmi olan Ecemiş Çayı’ndan ise kaynağı Niğde’de olmasına rağmen sadece 21 milyon metre küpünün Niğde’ye ayrıldığını, geriye kalan 50 milyon metreküp su kaynağının ise Konya ile Aksaray’a pay edileceğini kabul etmediklerini söyledi.

BAKAN “ECEMİŞ SUYU NİĞDE’NİN VE NİĞDE’DE KALACAK” DEMİŞTİ

Dönemin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2019 yılı Mart ayında Niğde’de düzenlenen “Tarım Orman Sektörü Değerlendirme Toplantısı” kapsamında Ecemiş Suyu ile ilgili "Ecemiş Suyu Niğde’nindir ve Niğde’de kalacak" şeklindeki sözlerini de hatırlatan İbrahim Uzun; “Görülen o ki verilen o sözler de kısa sürede unutulmuş. Dönemin Bakanı Pakdemirli’nin toplantıda söylediği bu sözüne karşılık salonda alkış tufanı kopmuş ve sevinçle karşılanmıştı. Geçen süreçte ise görülüyor ki Niğde ev sahibi olmasına rağmen kendi haklarını dahi savunamıyor” ifadelerini kullandı.

UZUN: “YA NİĞDE’NİN 2060’I NE OLACAK?" 

Ecemiş Suyu’nun 2060 yılı hesaplamalarına göre, Niğde, Aksaray ve Konya illerinde 870 bin kişilik nüfusa hizmet etmesinin beklendiği hazırlanan raporlar ile ortaya çıkarken, yıllardır kaybetmeye alışan Niğde’nin bir kayba daha razı olmasına göz yumulmaması gerektiğine işaret eden İYİ Parti Niğde İl Başkanı Uzun; “Bu projenin Niğde’den çok Konya ve Aksaray’ın faydasına bir proje.

BÜYÜME HEDEFLERİNDE SU ÖNEMLİ!

Kaynağı sizde olan bir rezervin kullanım hakkı çokluğunu başka illere ve bölgelere taşımak aklı selim yönetici ve idarecilerinde kabul edebileceği bir şey değildir. Yaşanan depremin ardından hem yerleşim alanı hem tarımsal alanı, hem de fabrikalaşma potansiyeli ile birlikte önümüzdeki 10 yılda nüfusunun kat be kart artması beklenen Niğde kaybedeceği bu suyu çok arayacak. Buna sebep olan idareci ve siyasiler ise nasıl büyük bir hata yaptıklarının ise farkına vardıklarında iş işten geçmiş olacaktır. Bu yanlıştan dönülmelidir” dedi.
 

UZUN: “EKO SİSTEM YOL OLACAK” 

Uzun, “ Suyun olağan akışına müdahale ile kaynakların neredeyse tamamının KOP projesine dahil edilmesi ile bu hat üzerinde bulunan yani Çamardı ilçemizden Akdeniz’e kadar uzanan muhteşem bir ekosistemde yok olmuş olacak. Tarımsal alanlar, ormanlar, yeşil değerlerin hepsi gün geçtikçe yerini çölleşmeye bırakacak. Niğde için ayrılan 21 milyon metre küp su bırakın içme suyuna dahil edilmeye, bölgenin su kaynaklarından faydalanan eko sistemi beslemeye dahi yetmeyecek. Doğası ile Niğde’nin gelecekte doğa turizmi cenneti olması beklenirken, bu hamle ile bu iddiası da son bulacaktır” diye konuştu.


UZUN: “ PROJENİN KAPSAMI NİĞDE OLMALIDIR”

Bahsi geçen proje tamamlandığında, Ecemiş suyunun içme suyundan Niğde Merkez, Bor ve Altunhisar ilçeleri ile Kemerhisar beldesi, Konya’nın Emirgazi ilçesi ve Aksaray merkez ile Eskil ve Sultanhanı ilçeleri ve Eşmekaya ve Taşpınar beldeleri yararlanacağının belirtildiğine değinen Uzun; “Niğde Merkez, Bor ve Altunhisar ilçeleri ile Kemerhisar beldesi gibi yerlere ek yapılarak bu kaynak eko sistem dengesinin de bozmayacak şekilde Niğde için kullanılmalıdır” şeklinde konuştu.

UZUN’DAN YETKİLERE ÇAĞRI

Bürokrasi, siyasal temsilcilik ve lobi faaliyetleri kapsamında Niğde’nin oldukça geride kaldığını vurgulayan Uzun, “Yetkili tüm isimlere seslenerek; bu büyük bir hata ve geriye dönülmez derin bir kayıptır. Ecemiş suyu Niğde’nin gelecekteki en büyük can damarıdır. Niğde’nin sürekli kaybetmesine küçülerek yok olmasına, tüm programlar kapsamından sürekli küçük kardeş ya da üvey evlat muamelesi görülmesine yol açacak her şeyden kaçınılmalıdır. Siz değerli yetkililerden talebimiz özünde bizim olan kaynakların bizden çok faydalanması istenen illerden neyimiz eksik” ifadelerine yer verdi. 

Muhabir : HAMZA TAV
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans