6 Ekim Dünya Serebral Palsi Farkındalık Günü kapsamında, Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Bahadır İnan önemli açıklamalarda bulundu.
Dr. İnan, serebral palsi hakkında toplumda farkındalık yaratmanın, bu sağlık sorununun anlaşılması ve çocuklara sunulan desteğin artırılması açısından kritik olduğunu kaydetti.
Serebral Palsi’nin (Beyin Felci), beynin hasar görmesi ya da gelişiminde oluşan anormallik sonucunda, doğuştan veya yaşamın ilk yıllarında meydana gelen duruş, hareket ve denge bozukluğu, yani kas kontrolü yetersizliği olduğunu ifade eden İnan, bu durumun her çocukta farklı semptomlarla kendini gösterebileceğini söyledi.
Serebral Palsili çocuklarda kaslarda güçsüzlük, sertlik, titreme ve denge bozukluğu gibi belirtilerin görülebileceğini vurgulayan Dr. İnan, bu hastalığın çocukluk dönemindeki engellilik nedenlerinin başında geldiğini ifade etti. Her 1000 canlı doğumdan 2’sinde bu rahatsızlığın ortaya çıktığını belirten İnan, prematüre doğan bebeklerde bu oranın daha yüksek olduğunu kaydetti. Özellikle 1,5 kilogramdan daha düşük ağırlıkta doğan bebeklerde, serebral palsi görülme ihtimalinin yüzde 15’e kadar çıktığını kaydetti.
Serebral palsinin, beyin malformasyonu veya hasarından kaynaklandığını ve bazen birden fazla nedenin bu duruma yol açabileceğini belirten İl Müdürü İnan, vakaların yüzde 15 ila yüzde 20'sinin doğum sırasında veya doğumdan kısa süre sonra meydana gelen oksijen eksikliği, enfeksiyonlar ve beyin travmalarıyla ilişkili olduğunu söyledi. Hamilelik sürecinde kızamıkçık, toksoplazma, zika virüsü gibi enfeksiyonların da serebral palsiye yol açabileceğini vurguladı.
Dr. İnan, yaşamın ilk iki yılında menenjit, ağır sepsis, travmalar ve ciddi dehidrasyon gibi durumların da beyne zarar verebileceğini ve serebral palsiye neden olabileceğini belirtti. Özellikle bebeklik döneminde meydana gelen trafik kazaları veya düşme, sarsılma gibi travmaların da bu hastalığa yol açabileceğinin altını çizdi.
Son olarak, serebral palsi ile ilgili uygun tedavi yöntemlerinin her çocuğun kapasitesine göre yeni beceriler kazanmasını sağlayabileceğine değinen Dr. İnan, bu süreçte erken teşhis ve sürekli desteğin önemine dikkat çekti. “Serebral palsili çocuklar uygun tedavi ile kapasitesine göre mutlaka yeni beceriler kazanacaktır” dedi.
Muhabir : HABER MERKEZİNiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)