Beyin pili tedavisi, ilaç tedavisine dirençli Parkinson, esansiyel tremor ve distoni gibi nörolojik hastalıkların tedavisinde yeni bir umut olarak sunuluyor. Bu tedaviyle, hareket kontrol bozuklukları olan hastaların semptomlarında yüzde 50-70 oranında iyileşme sağlanabiliyor.
İlaç tedavisiyle kontrol edilemeyen Parkinson hastalığı, esansiyel tremor, distoni, obsesif-kompulsif bozukluk (OKB) ve bazı epilepsi türleri gibi nörolojik rahatsızlıklar için beyin pili tedavisi, umut verici bir seçenek sunuyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mete Karatay, bu cihazın beyindeki anormal sinyalleri elektriksel uyarılarla düzenleyerek hastaların semptomlarında hafifleme sağladığını belirtti.
Beyin Pili Nedir?
Beyin pili, beynin derinlerindeki hareket merkezine yerleştirilen bir cihazdır. Hareketleri kontrol eden bu bölgelerde işleyiş bozuklukları yaşandığında ortaya çıkan titreme, kasılma gibi semptomları baskılamak amacıyla tasarlanmıştır. Beyin pili ameliyatı ise özel elektrotların beyindeki hedef bölgelere yerleştirilmesi işlemi olarak tanımlanıyor.
Prof. Dr. Karatay, Türkiye'de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) güvencesi altında ilaç tedavisine direnç gösteren Parkinson, esansiyel tremor ve distoni hastalıklarında beyin pili tedavisinin uygulandığını, yurt dışında ise bu tedavinin OKB, majör depresyon ve epilepsi hastalarında FDA onayıyla güvenle kullanıldığını ifade etti.
Ameliyat Hastalığı Tamamen Ortadan Kaldırmıyor
Beyin pili ameliyatının hastalığı tamamen ortadan kaldırmadığının altını çizen Prof. Dr. Karatay, hastalığa bağlı semptomların kişiden kişiye değişmekle birlikte %50-70 oranında hafiflediğini belirtti. Ameliyat sonrası hastaların büyük çoğunluğunda ilaç dozlarının azaldığını ve bazı durumlarda ilaç kullanımının tamamen sonlandığını söyledi.
Tedavi Süreci Multidisipliner Yaklaşımla Planlanıyor
Beyin pili ameliyatı öncesinde hastaların nöroloji uzmanları tarafından gözlemlenerek hastalık özellikleri, ilaçlara yanıt ve yan etkiler değerlendirilir. Tedavi sürecinde nöroloji, nöroşirürji ve psikiyatri uzmanlarının yer aldığı bir ekip tarafından karar verilmesi gerektiğini vurgulayan Karatay, ameliyatta hedef çekirdeklerin doğru koordinatlarının belirlendiğini ve ardından elektrotların yerleştirildiğini belirtti. Cihaz, hastanın semptomlarına göre tek veya çift taraflı olarak yerleştirilen elektrotlar ve göğüs bölgesine takılan pil aracılığıyla çalıştırılır.
Gelişen Teknolojiyle Uzun Ömürlü Piller
Teknolojideki gelişmeler sayesinde 25 yıl boyunca şarj edilebilen pillerin kullanılabildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Karatay, pil ömrü sona erdiğinde küçük bir operasyonla değiştirildiğini belirtti. Parkinson hastalarında ilk 5 yıl ilaç tedavisiyle olumlu sonuçlar elde edilen, 70 yaş üstü veya orta-ileri düzey bunama gibi sağlık sorunları olan hastalarda beyin pili ameliyatının uygun bulunmadığını söyledi.
Beyin pili tedavisiyle titreme ve hareket yavaşlamaları başta olmak üzere Parkinson hastalığının birçok semptomunda belirgin iyileşme gözlenebiliyor.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)