İl Özel İdaresi’nin 2024 yılı bütçesi 430 Milyon TL olarak belirlendi
-
vali il meclis il genel meclis bütçe tarım su kanalizasyon yol ulaşım içme suyu yatırım inşaat proje maliyet mali
Niğde İl Genel Meclisi, 2024 Mali Yılı Performans Programı ve 2024 Mali Yılı Bütçe Tasarısı 430 milyon TL olarak oy birliğiyle kabul edildi.
Niğde İl Özel İdaresi’nin 2023 yılı bütçesinin görüşüldüğü Kasım ayı oturumlarının son toplantısı İl Genel Meclisi Başkanı Nusret Teksin başkanlığında toplandı.
Niğde İl Özel İdaresinin 2024 Yılı bütçesi 430 milyon TL olarak oy birliğiyle kabul edildi. Geçen yıl 230 milyon TL olan İl Özel İdaresi bütçesi, 2024 yılı için 430 milyon TL’ye yükseldi.
Niğde Valisi Cahit Çelik, İl Özel İdaresi 2024 yılı bütçesinin görüşüldüğü İl Genel Meclisi Toplantısına katıldı.
Toplantıda konuşan Vali Çelik, İl Genel Meclisinin yaptığı 20 günlük yoğun bir çalışma sonucunda 2024 yılı bütçesinin 430 milyon TL olarak kabul edildiğini söyledi.
Öz gelire dayalı hazırlanan 430 milyon TL bütçeye Ahiler Kalkınma Ajansı, Konya Ovası Projesi Başkanlığı ve KÖYDES gibi dış kaynaklardan proje karşılığı alınan ödeneklerin yer almadığını belirten Vali Çelik, şunları kaydetti:
“Hazırlanan bütçe köylerimize hizmet olarak yansıtılacaktır. Yaptığımız bütçe çalışmaları ve idaremizin yaptığı işlerle ilgili olarak bugüne kadar almış olduğunuz kararlardan ve kararların oy birliğiyle alınmasından dolayı başta İl Genel Meclisi Başkanımız olmak üzere ve meclis üyelerimize teşekkür ediyorum. İdare ile il genel meclisimiz arasındaki bu uyumlu çalışma, beraberinde hizmetler de başarı getirmiştir. 2024 yılı bütçemizin hayırlı ve güzel hizmetlere vesile olmasını diliyorum."
Niğde İl Özel İdaresi stratejik planına ve performans programına uygun, öz gelirimize dayalı hazırladığımız 430 milyon TL bütçemizde Ahiler Kalkınma Ajansı, Konya Ovası Projesi Başkanlığı ve KÖYDES gibi dış kaynaklardan proje karşılığı aldığımız ödenekler yer almamaktadır.
İl Genel Meclisimizce tamamlanan bütçe görüşmelerinde kabul edilen 2024 yılı bütçesi ile 2023 yılında da olduğu gibi ilimize tahsis edilecek ödeneklerle beraber kaynaklarımızı zayi etmeden, İl Genel Meclisimizin alacağı kararların uygulanması hususunda büyük başarı sağlayan il özel idaremiz ile birlik ve beraberlik içerisinde halkımıza hizmet götürmeye devam edeceğiz. Bu hizmetlerin yapılmasında ve idaremize ödenek sağlanması noktasında desteklerini esirgemeyen başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, sayın milletvekillerimize, birlik beraberlik içinde aldığınız kararlardan dolayı meclis başkanımıza, siz değerli meclis üyelerine ve idaremiz çalışanlarına teşekkür ediyorum. 2024 yılı bütçemizin ilimize hayırlı olmasını ve Niğde‘ye güzel hizmetler getirmesini diliyorum.” şeklinde konuştu.
Toplantı, gündemdeki maddelerin görüşülmesi ile sona ererken, İl Genel Meclisinin bir sonraki toplantısı 2024 yılı Ocak ayının 2’sinde yapılması kararlaştırıldı.
Bütçenin gider bazında dağılımı şöyle:
Cari Giderlerine 140 milyon TL,
Yatırım giderlerine 290 milyon TL ayrılmıştır.
Buna göre Bütçenin yüzde % 67,50 ‘si yatırıma ayrıldı.
2024 Mali yılı bütçesinden;
Eğitim Hizmetleri için 50 milyon TL,
Yol Hizmetleri için 44 milyon 250 bin TL,
Köylerin İçme Suyu Yapım ve Onarım Hizmetleri için 28 milyon TL,
Kanalizasyon Yapım ve Onarım Hizmetleri için 8,5 milyon TL,
Tarım Hizmetleri için 8 milyon 780 bin TL
ödenek ayrılmıştır.
2023 yılında 230 milyon TL olan bütçemiz ile İl Özel İdaremiz bu güne kadar borçlanma yapmadan imkanlar ölçüsünde bir çok hizmet verdi.
Yapılan bazı hizmetler;
YOL VE ULAŞIM SEKTÖRÜ :
Bütün köylerimize ulaşım asfalt yol ile sağlanmaktadır.
83 adet köy girişi ulaşımı sıcak asfalt kaplama ile sağlanmaktadır.
2023 yılında idarenin yaptığı hizmetler :
420 km sathi kaplama, 146 km bitümlü sıcak asfalt kaplama yapılmış olup, sıcak asfalt devam etmektedir.
Harcamaların 32 milyon TL ‘si KÖYDES ödeneği ile karşılanmıştır.
İÇME SUYU VE KANALİZASYON HİZMETLERİ SEKTÖRÜ :
Bütün köylerimizin şebekeli içme suyu hattı mevcuttur.
İçme suyu yetersiz köyümüz bulunmamaktadır.
Ünlüyaka ve Çifteköy köyleri arasında içme suyu sorunu mahkemeye taşınmış ve mahkeme süreci devam etmektedir.
131 köyümüzde toplam 190 adet içme suyu deposu bulunmaktadır.
Köylerimizde içme suyu ve kanalizasyon bakım ve onarımları idaremiz teknik ekipleri tarafından 7/24 esaslı hizmet verilmektedir.
2023 yılında idaremizin yaptığı hizmetler :
Köylerimize 14 adet projede içme suyu ve kanalizasyon tesisi yapılmış olup, 40 milyon TL harcama yapılmıştır.
TARIMSAL HİZMETLER SEKTÖRÜ :
İdaremiz tarafından yapılan gölet sayımızı 70’e çıkardık.
Yerüstü su kaynaklarımızla yapılan 163 adet sulama tesisimiz ile 19.550 ha arazi sulaması ve yeraltı su kaynaklarımızla 59 adet sulama tesisimiz ile 18.657 ha alan arazisi sulaması olmak üzere toplam 222 adet tesisimizle 38.207 ha alan sulanmaktadır.
2023 yılında idaremizin yaptığı hizmetler:
Tarımsal sulama hizmeti (kapalı sistem) alanında 2 adet KOP, 5 adet Özel İdare projeleri olmak üzere toplam 7 adet proje yapılmıştır.
Bu projeler ile 685 ha alan sulu tarıma açılmıştır. Bu projeler için 39 milyon TL harcama yapılmış olup, 27,5 milyon TL ‘si KOP kaynakları ile geriye kalan geriye kalan 11,5 milyon TL özel idare bütçesinden karşılanmıştır.
YATIRIM VE İNŞAAT SEKTÖRÜ :
2023 yılında idaremizin yaptığı hizmetler :
Köy içi yollarımıza döşenmek üzere 144.000 m2 kilitli parke yapımı ihalesi yapılmıştır. Bu iş için 31,5 milyon TL ödeme yapılacaktır.
Köylerimizin içme suyu elektrik giderlerine destek olmak amacıyla Aktaş mevkiinde 1 MWA’lık GES yapımı 25 milyon TL’ye ihale edilmiştir. İşe başlanmıştır.
Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından bu proje için 12 milyon TL katkı sağlanacaktır.
DESTEK HİZMETLERİ SEKTÖRÜ :
İdaremiz hizmetlerinde kullanılmak üzere 1 milyon 870 bin litre akaryakıt alımı yapılarak toplam 32 milyon TL harcama yapılmıştır.
Muhabir : HAMZA TAVNiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)