• DOLAR
    34,1591
    %0,08
  • EURO
    38,1133
    %-0,21
  • G. Altın
    2.913,97
    %-0,65
  • Ç. Altın
    4.899,30
    %0,64
  • BIST
    9.815
    -0.53
  • BITCOIN
    66,188.10
    0.33
  • ETHEREUM
    2,700.71
    0.16
  • DOLAR
    34,1591
    %0,08
  • EURO
    38,1133
    %-0,21
  • G. Altın
    2.913,97
    %-0,65
  • Ç. Altın
    4.899,30
    %0,64
  • BIST
    9.815
    -0.53
  • BITCOIN
    66,188.10
    0.33
  • ETHEREUM
    2,700.71
    0.16

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Hipertiroidi Tedavi Edilmezse Ciddi Sağlık Sorunlarına Yol Açabilir


SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Göktürk Maralcan, tedavi edilmeyen hipertiroidinin ilerleyici ve yıkıcı rahatsızlıklara, hatta kardiyak hasara neden olabileceğini vurguladı.

Hipertiroidi Tedavi Edilmezse Ciddi Sağlık Sorunlarına Yol Açabilir
Görsel Kaynağı :
İHA

Prof. Dr. Göktürk Maralcan, hipertiroidinin tedavi edilmediği takdirde ilerleyici veya yoğun yıkıcı rahatsızlıklara ve kardiyak hasara yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Maralcan, hipertiroidinin, halk arasında zehirli guatr olarak bilindiğini ve kanda tiroit hormonlarının yüksek olması sonucu ortaya çıkan bir klinik durum olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Maralcan, hipertiroidinin belirtilerine dikkat çekerek, "Çarpıntı, artmış terleme, sinirlilik, saç dökülmesi, titreme, kilo kaybı, sıcağa tahammülsüzlük, kas zayıflığı ve yorgunluk, artmış bağırsak hareketliliği, sık idrara çıkma, menstrual düzensizlikler ve gebe kalmakta zorluklar gibi belirtiler hastalar tarafından fark edilebilir," dedi. Ayrıca, hekimlerin tespit ettiği bulgular arasında guatr, taşikardi, atriyal fibrilasyon, sıcak nemli cilt, tiroit üzerinde üfürüm ve uğultu sesi, kardiyak üfürüm, jinekomasti, sabit bakış, göz hareketlerinde anormallikler ve egzoftalmus olduğunu belirtti.

Hipertiroidiye neden olan hastalıkları gruplandıran Prof. Dr. Maralcan, "Graves Hastalığı, toksik adenoma, toksik multinodüler guatr gibi tiroit bezinden kaynaklanan nedenler, Amiodarone ilacının kullanımı, gebelik, TSH sekrete eden hipofiz tümörleri, human chorionic gonadotropin sekrete eden tümörler ve Jod-Basedow etkisi gibi tiroit bezi dışındaki nedenler hipertiroidiye yol açabilir," şeklinde konuştu.

Tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Maralcan, hipertiroidinin antitiroit ilaçlar, radyoaktif iyot ve cerrahi yöntemlerle tedavi edildiğini belirtti. Ancak tedavi edilmediği takdirde, vücudun genelinde ilerleyici veya yoğun yıkıcı rahatsızlıklara ve kardiyak hasara neden olabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Maralcan, özellikle Graves Hastalığı, toksik adenoma, toksik multinodüler guatr ve toksik nodüler hastalıkta malignite şüphesi durumunda cerrahi tedavinin tercih edildiğini vurguladı. "Hipertiroidi cerrahisi, yüz güldürücü sonuçlar verir ve hastalar kısa sürede şifa bulur," diyen Prof. Dr. Maralcan, Graves Hastalığına bağlı gelişen göz bulgularının (egzoftalmus) ileri derecede olması durumunda cerrahi tedavinin mutlaka tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, hipertiroidiye neden olmuş nodüler guatr hastalarında tiroit kanseri görülme oranının yüzde 2-4 civarında olduğunu da sözlerine ekledi.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans