İzmir ile anılan lezzet Niğde’nin çıktı
İmamoğlu Kelle Söğüş İşletme Sahibi Mustafa Özkaymak, Kelle Söğüş’ün İzmir’e değil, Niğde’ye ait olduğunu söyledi.
İmamoğlu Kelle Söğüş İşletme Sahibi Mustafa Özkaymak, Kelle Söğüş’ün İzmir’e değil, Niğde’ye ait olduğunu söyledi.
Niğde halkının yüzde 40’ının Kelle Söğüşü bildiğine değinen Özkaymak, coğrafi işaret almak için resmi prosedürlerin yapıldığını belirtti.
Kelle Söğüşün yaz-kış yenebileceğini aktaran Mustafa Özkaymak, farklı illerde bu işle uğraşanların yüzde 90’ının Niğdeli olduğunu ifade etti.
“KELLE SÖĞÜŞ NİĞDE’YE AİT”
Kelle Söğüş’ü İzmir’e akrabaları tarafından götürüldüğünü kaydeden İmamoğlu Kelle Söğüş İşletme Sahibi Mustafa Özkaymak, Kelle Söğüşün İstanbul’da da sokak yemeği kültürüne dönüştüğünü belirtti.
Özkaymak, “Kelle Söğüş Niğde'ye aittir. Babam 1942’de bu işe başladı. Babamın yanında da annemin dayısı vardı ve 1958 yıllarında da İzmir'e götürdü. İzmir’de daha çok tuttu bu iş. Hatta İzmirliler sahiplenmeye çalışıyor şu anda ama Niğde kültürü. Kelle Söğüşü köylerde düğünlerde meze olarak kullanılırdı, daha sonra İstanbul'da sokak yemeği kültürü olarak dönüşüyor.”
“DÜKKANI KORKARAK AÇTIM”
Niğde’de Kelle Söğüş işinin olup olmayacağını konusunda ilk başta tereddütte kaldığını kaydeden Özkaymak, Niğde’ye dükkanını korkarak açtığını ifade etti.
Niğde Anadolu Haber’e konuşan Özkaymak, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Ben dükkanı korkarak açtım acaba olur mu diyerek. Baktık ki talep var. Benim oğlan da dedemin mesleğini yapacağım deyince atıldık bu işe. Umduğumun üzerinde gitti ama daha da tam değil. Şu anda Niğde’nin yüzde 40’ı biliyor.”
YEMENİN ZAMANI YOK!
Kelle Söğüşün hem yaz hem de kış aylarında tüketilebileceğini aktaran Özkaymak, “Kelle Söğüş yemenin zamanı yok, çünkü soğuk bir yiyecek. Meze tarzı olduğu için, içinde soğanı, maydanozu, domatesi var. Aslında en çok yenilmesi gereken yaz ayıdır. Çünkü insanlar yağlı yiyeceklerden kaçıyor. Haşlama olduğu için hafif yiyecek. O yüzden bunun yazı kışı yok. Kışın Niğde’de daha fazla tüketiliyor. Ama İstanbul'da yazın daha çoksatardık, kışın az satardık.” diye konuştu.
COĞRAFİ İŞARET İÇİN BAŞVURU YAPILDI
Kelle Söğüş’ün Niğde lezzeti olduğunu bir kez daha hatırlatan İmamoğlu Kelle Söğüş İşletme Sahibi Mustafa Özkaymak, coğrafi işaret alabilmek için çalışmaların yürütüldüğünü söyledi.
Özkaymak, “Niğde Belediye Başkanımız Emrah Bey geldi. Kelle Söğüşün coğrafi işareti için başvurusunun yapıldığını söylendi. Ticaret odasındaki arkadaşlar da geldi, onlar da söyledi. Bunu biraz uzun süreceğini söylediler ama ne aşamada şu anda ben de bilmiyorum. İnşallah alırız.” dedi.
“BU İŞİ YAPANLARIN YÜZDE 90’I NİĞDELİ”
Niğde dışındaki illerde Kelle Söğüş işiyle uğraşanların yüzde 90’ının Niğdeli olduğunu anımsatan Özkaymak, sözlerini şu şekilde sonlandırdı.
“Şu anda Niğde dışında yapanların yüzde 90’ı Niğdeli. Sadece bizim köyden 80 kişi İzmir'de var, İstanbul'da var, Adana'da var, Kayseri'de var. Yani yapanların çoğu Niğdeli ama yabancılar da yapmaya başladı.”
48566DSC_0028.JPG image widget. Press Enter to type after or press Shift + Enter to type before the widget
Muhabir : Hatice SÖYLERNiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)